Kvinner døde trolig av rottegift-kjemikalier i India

Artikkelen fortsetter under annonsen

Legemiddelet som skal ha kostet en rekke indiske kvinner livet, inneholdt trolig et kjemisk stoff som benyttes i rottegift.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 15 kvinner er døde etter å ha takket ja til et tilbud fra myndighetene om å la seg sterilisere i den indiske delstaten Chhattisgarh.

Klinikken som utførte steriliseringen skylder på legemiddelet Ciprocin 500 som ble gitt til kvinnene etter inngrepet, og fredag ble eierne av et legemiddelselskap pågrepet og siktet for svindel.

Inneholdt sinkfosfid

Foreløpige tester av legemiddelet som ble benyttet, viste seg å inneholde sinkfosfid, en kjemisk forbindelse som blant annet benyttes i rottegift, opplyser en talsmann for de lokale myndighetene i Bilaspur-distriktet.

Ifølge talsmannen Siddhartha Pardeshi er det også funnet sinkfosfid i produksjonslokalene til legemiddelfirmaet Mahawar Pharmaceuticals, som står i sentrum for skandalen.

Legemiddelet man mistenker tok livet av kvinnene, blir nå sendt til laboratorier i New Delhi og Kolkata for ytterligere analyse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Symptomer på pasientene er også forenelig med sinkfosfid-forgiftning, sier Pardeshi.

Oppsøker sykehus

Flere kvinner som deltok i massesteriliseringen, har de siste dagene oppsøkt distriktets største sykehus og klaget over oppkast, svimmelhet og oppblåsthet, forteller en talsmann.

Myndighetene har beslaglagt 200.000 tabletter av typen Ciprocin 500, samt 4 millioner andre tabletter produsert av Mahawar Pharmaceuticals.

Utbredt metode

Sterilisering er en av de mest utbredte familieplanleggingsmetodene i India, og lokale myndigheter organiserer massesteriliseringer av kvinner på landsbygda som mottar 1.400 rupier – drøyt 150 norske kroner – for å gjennomgå inngrepet.

India er med sine drøyt 1,2 milliarder innbyggere verdens nest største land, målt etter folketall. Bare Kina har flere innbyggere, rundt 1,4 milliarder.