Meny

Andhøy anker dommen

Jarle Andhøy tapte ankesaken i Hålogaland tingrett etter seilturen til Antarktis i 2012. Foto: NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jarle Andhøy ble torsdag dømt i Hålogaland lagmannsrett til å betale 45.000 kroner i bot i forbindelse med en seiltur til Antarktis i 2012. Han anker dommen videre til Høyesterett.

– Dommen slår fast at jeg har rett til å seile på åpent hav sør for 60-graden. Men jeg er ikke fornøyd med at Hålogaland lagmannsrett mener at kysten ved Antarktisk ikke er åpent hav, sa Andhøy til NRK torsdag ettermiddag.

– Jeg mener at dette er en alvorlig selvmotsigelse i dommen, og jeg anser at dette må bli et interessant juridisk problem for Høyesterett.

Andhøy er også dømt til å betale statens sakskostnader på 5.000 kroner.

Åpent hav

Andhøy mistet tre ekspedisjonsmedlemmer da Berserk forliste i Rosshavet 21. eller 22. februar 2011. Før han dro tilbake til Antarktis året etter, leverte han en blåkopi av sin forrige søknad om tillatelse til polarmyndighetene. Han valgte å reise selv om søknaden ikke ble godkjent av Norsk Polarinstitutt.

Andhøy hevder selv at han kun har seilt i det FNs havrettstraktat definerer som «åpent hav». Han mener det åpne havet går helt inn til fjærsteinene i Antarktis, som verken har grunnlinje eller sjøterritorium.

Men lagmannsretten finner det bevist utover rimelig tvil at Andhøy har seilt innenfor området der Antarktistraktaten gjelder, og at han derfor kan dømmes for å ha brutt traktatens regelverk.

Fikk belyst saken

I sluttappellen fredag minnet Andhøy om at utgangspunktet for å ha dratt tilbake var meget spesielt.

Han mener myndighetene har vært mest opptatte av om han var i land eller ikke, istedenfor å hjelpe ham med å få svar på hva som skjedde da Berserk forliste og tre kamerater forsvant.

Han var likevel fornøyd med rettssaken og den nye informasjonen som har kommet frem om hva myndighetene visste og utvekslet av informasjon om seilbåten Berserk.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus