Meny

Baltiske naboer frykter russisk aggresjon

Den britiske forsvarsministeren Michael Fallon sammen med sin norske kollega Ine Eriksen Søreide under et møte i Oslo torsdag. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russisk militær aktivitet skremmer nabolandene Estland, Latvia og Litauen. Den britiske forsvarsministeren Michael Fallon er provosert.

– Den økte aktiviteten i lufta er ulovlig, unødvendig, provoserende og farlig – også for sivil luftfart, sa Fallon under et pressemøte i Oslo torsdag.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har de siste to dagene vært vert for samtaler mellom forsvarsministre og representanter fra tolv europeiske land.

Forholdet til Russland var et hovedtema, ikke minst de mange overflygingene som har vært registrert den siste tiden. Britiske fly alene har hittil i år vært i lufta 100 ganger for å følge russiske fly.

Truende

– Det er tre ganger så mye som i 2013 og året er ennå ikke over. Russiske kampfly tøyer regelmessig reglene for internasjonal luftfart og truer land langt unna deres egne grenser, som Irland og Portugal. De setter også våre fly i fare gjennom sine manøvrer, sier Fallon.

– Vi vil ikke tillate at Russland fortsetter å invadere vårt luftrom, slik det har invadert Krim og Ukraina, understreker han.

Forsvarsministrene fra Estland, Latvia og Litauen opplever Russlands framferd som truende. Overflyginger, men også økt aktivitet til sjøs og større militærøvelser ved grensen gjør inntrykk.

– Det europeiske sikkerhetsbildet er fundamentalt forandret. Det var svært få – om noen – som forutså russisk aggresjon mot Ukraina for et år siden, sier den estiske forsvarsministeren Sven Mikser til NTB.

– Russland demonstrerer sin styrke og tester våre varslingssystemer for å se hvordan vi reagerer. Det er klart at vi opplever situasjonen som truende, tilføyer Latvias forsvarsminister Raimonds Vejonis.

Les også: Stoltenberg: – En alvorlig trussel mot våpenhvilen i Ukraina

Forstår frykten

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) gjentar at Norge ikke er direkte truet av Russland, men har stor forståelse for den baltiske bekymringen.

– Vi må erkjenne at de baltiske landene har en helt annen historisk erfaring med Russland enn vi har. Når Putin snakker om sin interessesfære, så føler de dette veldig nært på kroppen. Deres frykt og uro har vokst i styrke de siste månedene, sier hun til NTB.

Under samtalene i Oslo fikk de baltiske landene på nytt forsikringer fra sine allierte og NATO om støtte og hjelp for å sikre egne territorialgrenser. At de tre landene er medlemmer av NATO siden 2004, er noe som ifølge Estlands forsvarsminister inngir trygghet.

– Det er ekstremt viktig. Estland er et lite land og vil aldri alene kunne matche Russlands militære kapasitet, sier han.

Les også: Russland: Ingen russiske soldater i Ukraina

Undervurderte Putin

Finland deler en lang grense med Russland, var underlagt den store naboen i øst mellom 1809 og 1917 og ble invadert av Stalin i 1939. Til tross for dette dystre bakteppet, medgir forsvarsminister Carl Haglund at Finland og Vesten lenge var altfor lite kritisk til utviklingen i Russland under Putin.

– Vi burde ha vært mer på vakt, særlig etter det som skjedde i Georgia i 2008, sier han og fortsetter:

– Vi snakker godt og veldig ærlig med våre naboer, men har aldri nedskalert vårt nasjonale forsvar til fordel for internasjonale operasjoner, selv om Finland også har bidratt her.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) medgir at den norske internasjonale innsatsen har hatt sin pris.

– Den nasjonale beredskapen er ikke nødvendigvis blitt svekket, men vi innser at vi trenger å stille større deler av strukturen klar på kortere tid. Det er enkelte mangler i dybde, utholdenhet og logistikk, sier hun.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus