Meny

Demonstranter setter fyr på offentlig bygg i Mexico

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstranter som er rasende over at 43 studenter er forsvunnet i den mexicanske delstaten Guerrero, satte onsdag fyr på delstatsforsamlingen i Chilpancingo.

Rundt 500 maskerte studenter og lærere brøt seg inn i bygningen i delstatens hovedstad og tente på biblioteket og salen der de folkevalgte møtes.

Noen minutter tidligere hadde andre demonstranter satt fyr på et kontor tilhørende skolemyndighetene i delstaten.

Voldsomme protester har rystet Mexico siden regjeringen i forrige uke opplyste at bandemedlemmer som var pågrepet, hadde tilstått at de drepte de 43 savnede studentene ved å brenne dem på en søppelfylling etter at de hadde fått dem overlevert av korrupt politi.

Verste krise

Saken har vokst til å bli den verste krisen hittil for president Enrique Peña Nieto siden han tiltrådte for snart to år siden, og har grundig undergravd hans forsøk på å flytte søkelyset bort fra narkovolden og over på økonomiske reformer.

Demonstrantene satte fyr på kontorene til regjeringspartiet PRI i Chilpancingo tirsdag, dagen etter at de hadde blokkert adgangen til flyplassen i Acapulco. Det har også vært demonstrasjoner i Mexico by og andre byer.

Guvernøren i Guerrero, Angel Aguirre, gikk av i forrige måned da demonstranter brente ned deler av den føderale bygningen i protest mot hans håndtering av massakren.

Ødeleggende

Professor José Antonio Crespo sier at protestene nå har begynt å bli farlig for Peña Nietos internasjonale renomme.

– Det gir inntrykk av at han ikke har kontroll, at han ikke vet hva han skal gjøre, sier Crespo som legger til at demonstrasjonene ikke er kraftige nok til å velte regjeringen.

Raseriet blant studentene økte da Peña Nieto besluttet ikke å avlyse en seks dager lang reise til Asia og Australia for å delta på toppmøter for landene i Asia og Stillehavsområdet i Beijing og G20 i Brisbane.

Forsvant sporløst

De 43 studentene forsvant 26. september etter at de ble stanset av det lokale politiet og overlatt til narkobanden Guerreros Unidos, etter ordre fra borgermesteren i Iguala.

I seks uker var de sporløst borte inntil tre bandemedlemmer tilsto at de hadde drept dem, og forkullede likrester ble funnet i elva ved søppelfyllingen.

Myndighetene har ikke sagt at levningene er de savnede studentene, og foreldrene deres nekter å godta at det er dem før DNA-tester bekrefter identiteten.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus