Meny

Indisk lege pågrepet etter steriliseringsskandale

Kvinner som var med på den statlige massesteriliseringen, får behandling på et distriktssykehus i Bilaspur, øst i India. 13 kvinner døde, og tilstanden til 14 andre kvinner er kritisk. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indisk politi har pågrepet legen som gjennomførte massesteriliseringen hvor 13 kvinner døde. Mange kvinner er fortsatt innlagt på sykehus.

Legen ble pågrepet for avhør sent onsdag kveld, opplyser politiassistent Pawan Deo. Utfallet av steriliseringene har skapt opptøyer, og demonstranter krever en reform av landets familieplanleggingspolitikk.

I løpet av fem timer opererte legen 83 kvinner i landsbyen Pendari i Bilaspur-distriktet.

– Det var ikke min skyld. Administrasjonen presser meg til å nå målene, sier legen til indisk TV. Han sier inngrepene gikk bra, men skylder på medisinene som ble gitt til kvinnene.

Obduksjonsrapportene er ikke klare, men én av teoriene er at legen ikke brukte sterilt utstyr under inngrepet.

Les også: Halvparten av indiske barn har opplevd misbruk

Sterilisering er en av de mest utbredte familieplanleggingsmetodene i India, og lokale myndigheter organiserer massesteriliseringer hvor bygdekvinner gjennomgår inngrepet – som vanligvis ikke fører til store komplikasjoner.

Lokale myndigheter i India tilbyr ofte belønning som biler og elektriske varer til par som stiller frivillig til sterilisering, i et forsøk på å kontrollere landets innbyggertall.

Kvinnene som deltok i massesteriliseringen i Pendari, mottok 1.400 rupier – 155 norske kroner – for å gjennomgå inngrepet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus