Meny

Topplederen for europeiske sosialdemokrater:

– La oss være ærlige om frykten for innvandring

ADVARER: – Vi må ikke overlate diskusjonen om slike problemer til de fremmedfiendtlige og nasjonalistiske partiene, sier Sergei Stanishev. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rådet kommer fra presidenten i forbundet for europeiske sosialdemokrater, bulgarske Sergei Stanishev, til parti- og LO-ledere i nordiske land.

SØRMARKA (ABC NYHETER): – Vi kan ikke skjule realiteten - at folk i deres land er dypt bekymret for innvandring, for sosial dumping og at de tar jobber fra dere. Vi sosialdemokrater må være ærlige om dette.

Det sa presidenten i partisammenslutningen for europeiske sosialister (PES) , EU-parlamentarikeren Sergei Stanishev, da han denne uka talte på den nordiske arbeiderkongressen Samaks møte utenfor Oslo.

I salen satt nordiske partiledere, statsministre og LO-topper. Selv kommer Stanishev fra Bulgaria, ett av Europas fattiste land. Med en arbeidsløshet på 13 prosent er Bulgaria ett av kildene til arbeidsutvandring.

– Vi må ikke overlate diskusjonen om slike problemer til de fremmedfiendtlige og nasjonalistiske partiene. De fremmer ikke løsninger. De bare spiller ut en skremselspolitikk, sier PES-presidenten til ABC Nyheter.

Les også: Nordiske sosialdemokrater fikk varsko om fremtiden - stoler på EUs indre marked

Glad for frie bevegelser

Sergjei Stanishev slo i sin tale fast at det nå er en risiko for den nordiske modellen og for sosialdemokratiet.

– Det er stort press både fra globaliseringen og fra feilaktig politikk i EU. Konsekvensene ville bli økende ulikheter og at den sosiale veven rakner, advarte Stanishev på den nordiske kongressen, der han roste den nordiske modellen.

Overfor ABC Nyheter understreker Stanishev at den frie bevegelsen er en av de store tingene EU har oppnådd.

– Det er mange myter om arbeidsinnvandring, sier han, og trekker fram frykten som oppsto i Storbritannia da Bulgaria og Romania ble medlemmer i EU i 2008.

– I Storbritannia ble det satt i gang en svær kampanje mot å bli oversvømmet av bulgarere og rumenere som ville utnytte velferdsordningene. Vet du tallene det endte opp med, spør bulgareren Stanishev.

– Kun 3000 bulgarere benytter seg nå av sosial støtte i Storbritannia. De fleste bidrar til økonomien i disse landene. For det er mange fra de nye medlemslandene som tar de jobbene landenes egne ikke ønsker å gjøre, sier han.

Ser asylsøkere som større problem

På den andre siden understreker PES-presidenten at den fri flyten av arbeidskraft ikke må føre til sosial dumping.

– Da trengs bedre verktøy enn vi har nå. Først og fremst må EUs utstasjoneringsdirektiv videreutvikles og bli langt mer presist. Og så må man forhindre dårlige folk fra å misbruke ordningene, sier Stanishev til ABC Nyheter.

Han går også inn for noe som er kontroversielt i norsk fagbevegelse, innføring av minstelønner. LO frykter at det kan gi lønnspress nedover fra det som er sikret i tariffavtaler mellom partene i Norge. 

– Jeg vil si at innvandringen utenfra EU er en langt større trussel enn den interne arbeidsinnvandringen, framholder Stanishev.

Les også: Advarer om EU-angrep på anstendig lønn

Tar det nordmenn ikke vil ha

FAMILIE UNDER PRESS: Nordiske sosialdemokrater på Sørmarka. Foto: Thomas Vermes.FAMILIE UNDER PRESS: Nordiske sosialdemokrater på Sørmarka. Foto: Thomas Vermes.

– Én ting er lover og regler. Virkeligheten i Norge er at folk hentes hit fra Polen, Litauen og andre land og jobber for langt under lovlige lønninger og betingelser. Det gjør det vanskelig for seriøse firmaer å konkurrere om oppdrag.

– Dette er utbytting av disse menneskene. EU og medlemslandene må bekjempe slikt med alle midler. Vi trenger bedre regulering, sette ord på problemene og få på plass balanserte løsninger, sier Stanishev til det.

– Problemene har to sider: Du har folk som er redd for å miste jobben på grunn av innvandrere. På den andre siden har du folk som kommer for å gjøre arbeid landets egen befolkning ikke er villige til å utføre, legger han til.

– Hvorfor gjør dere ikke noe med det?

– I Norge ser du at unge ikke ønsker å ta seg jobb, for eksempel innen fiskeindustri, fordi billig utenlandsk arbeidskraft presser lønnsnivået så langt ned at nordmenn ikke vil arbeide med slik lønn.

– Hvorfor lar norske myndigheter dette skje? sier Stanishev.

– I mange tilfeller er lønningene innenfor tillatt minstelønn.

– Da må rammene endres. Regjering deres burde gjøre noe med at lønnsnivået til innvandrere underminerer jobbsituasjonen for unge nordmenn, sier PES-president Sergei Stanishev.

En kilde til raseri

– Det var en gang en tid da Europa var kilden til håp. Dessverre er det ikke lenger slik. Det var en garanti for at neste generasjon ville få det bedre enn den forrige. Det var et stort håp for de tidligere østblokklandene som ble med i EU, oppsummerte Stanishev overfor Samak-konferansen.

– Nå har vi et Europa som er en stor skuffelse og kilde til raseri. Vi har 26 millioner arbedsløse hvorav 6 millioner unge – og så snakker vi om framtida! utbrøt han.

– De konservative partiene sier at eneste måte å få økonomisk vekst, er å bygge ned en altfor dyr velferdsstat. Nei, sier vi. Vi må reformere velferdsstatene, slo Sergei Stanishev fast.Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus