Stoltenberg: – En alvorlig trussel mot våpenhvilen i Ukraina

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, her under en pressekonferanse i Afghanistans hovedstad Kabul 6. november. Foto: Omar Sobhani (Reuters)
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, her under en pressekonferanse i Afghanistans hovedstad Kabul 6. november. Foto: Omar Sobhani (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meldingene om militær oppbygning i Øst-Ukraina, deriblant med russiske styrker, er en alvorlig trussel mot våpenhvilen, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I løpet av de siste dagene har vi sett flere rapporter om store kolonner på vei inn i Øst-Ukraina. Vår vurdering er at denne betydelige militære oppbygningen inkluderer russisk artilleri, stridsvogner, luftvernsystemer og soldater, sier Stoltenberg i en uttalelse onsdag kveld.

– Dette er en alvorlig trussel mot våpenhvilen. Ethvert forsøk fra separatistiske krefter på å ta mer territorium i Øst-Ukraina, vil være nok et åpenbart brudd på avtalen fra Minsk, sier generalsekretæren videre.

Les også: Russland: Ingen russiske soldater i Ukraina

Han oppfordrer Russland til å trekke tilbake styrkene og utstyret som er i Ukraina, og til å overholde Minsk-avtalen.

Avtalen inngått i starten av september består av en våpenhvileavtale og en plan for hvordan freden skal sikres i de konfliktfylte områdene av Øst-Ukraina. Blant annet skal det opprettes en 30 kilometer bred buffersone mellom områder som er kontrollert av henholdsvis prorussiske separatister og den ukrainske regjeringshæren.

Les også: Ukrainske styrker venter offensiv fra opprørerne

FNs sikkerhetsråd holder onsdag kveld krisemøte om Ukraina etter meldingene om at russiske militærkolonner har krysset grensen og kjørt inn Donetsk-regionen øst i Ukraina.