Meny

Gode ønsker, dårlig tid

Budsjettforhandlingene på Stortinget fortsatte onsdag. De parlamentariske lederne for Høyre, Frp, KrF og Venstre møttes i statsrådssalen. Fra venstre: Svein Flåtten (H), Trond Helleland (H), Harald Tom Nesvik (Frp), Gjermund Hagesæter (Frp), Brage Baklien (Frp), Christoffer Sahl (KrF), Hans Olav Syversen (KrF), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre ville smøre budsjettforhandlingene med en eske Gode Ønsker, KrF ville få opp farten, mens regjeringspartiene mente at resultatet er viktigere enn fristene.

Det var humørfylt alvorsstemning da budsjettforhandlingene fortsatte mellom regjeringspartiene Høyre og Frp og støttepartiene Venstre og KrF onsdag ettermiddag.

– Målet er å komme fortere og nærmere en budsjettløsning, sa Venstres Trine Skei Grande på vei inn i statsrådssalen.

Ved hennes side kom partikollega Terje Breivik med en eske konfekt av typen Gode Ønsker. Han og de andre finanspolitiske talsmennene har bedt de parlamentariske lederne overta arbeidet med budsjettet.

– Det er veldig mye arbeid som gjenstår, sier Grande, som etterlyser både penger og vilje.

I tur og orden kom også KrFs Knut Arild Hareide, Høyres Trond Helleland og Frps Harald Tom Nesvik til møtet som startet klokken 12.15.

Les også: Stort sett optimistiske budsjettforhandlere

Spisser kravene

– Vi er betydelig på etterskudd, tidsmessig. Og det er mange ting som gjenstår. Vi må få til en bevegelse som har vært større enn de siste dagene, sa Hareide.

KrF-lederen fortalte at han i løpet av dagen vil levere en spisset liste med krav. Venstre gjorde det samme i tirsdagens siste møte mellom finanspolitikerne.

Også Hareide konstaterer at avstanden er betydelig.

– Regjeringspartienes vilje til å komme oss i møte har vært avgjørende for at vi ikke har kommet lenger. Men vi vil også gjøre betydelige spissinger i de møtene vi går inn i nå. Det kan komme i dette møtet, eller i løpet av dagen, sa han.

Les også: Fastlåst mellom Venstre og Frp

Han nevner flere lærere i skolen og to barnehageopptak i året som områder som KrF ønsker å bli møtt på.

Finanspolitikerne får bli med

Høyre og Frp deler ønsket om større framdrift. Men Frps Nesvik vil ikke si noe om når de kan bli ferdige med forhandlingene.

– Resultat er viktigere enn klokkeslett, erklærte han.

– Det er viktig at det vises i budsjettet et fotavtrykk etter alle fire partiene som i sin tid satt sammen i Nydalen og framforhandlet en samarbeidsavtale, påpeker han.

Les også: Partilederne tar over

Helleland sier de finanspolitiske talsmennene har lagt et godt grunnlag. Derfor får de være med inn i forhandlingsrommet igjen.

– Vi ønsker å bruke det de har oppnådd og kunnskapen de har for å komme raskere i mål.

Møtet onsdag er ventet å vare i en times tid. Alle partiene har som vanlig gruppemøter onsdag fra klokken 14 og utover. Forhandlingene fortsetter etter dette trolig i kveldinga.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus