Meny

USA til FNs torturkommisjon: – Vi gikk over streken

USA gikk over streken etter 11. september, innrømmet president Barack Obamas utsending da USA ble grillet i FNs torturkomité for første gang på åtte år. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA gikk over streken etter 11. september, innrømmet president Barack Obamas utsending da USA ble grillet i FNs torturkomité for første gang på åtte år.

USA synes ikke tortur er greit under noen omstendigheter, understreket USAs juridiske rådgiver Mary McLeod overfor de ti medlemmene i torturkomiteen i FN (CAT).

Etter å ha slått fast at USA er «stolt av å være ledende i å respektere, fremme og forsvare menneskerettigheter og rettssikkerheten både hjemme og rundt om i verden», kom innrømmelsen.

– I kjølvannet av angrepene 11. september, levde vi dessverre ikke opp til våre egne verdier. Vi gikk over streken, og vi tar ansvar for det, sier McLeod og siterte Obama.

Hun er en av 30 høytstående amerikanske tjenestemenn som nå er i Genève for å bli grillet av torturkomiteen for første gang siden Obama kom til makten.

Delegasjonen ble pepret med spørsmål om hva USA gjør for å bøte på og gi oppreisning for overgrep under den såkalte krigen mot terror, blant annet mot torturofrene fra det beryktede Abu Ghraib-fengselet i Irak.

FN ville også vite hvorfor USAs militærfengsel i Guantanamo på Cuba fortsatt er åpent.

Komiteen ber videre om en forklaring på overgrep i fengsler i USA, inkludert voldtekt og den utstrakte bruken av isolat, samt interneringen av ulovlige innvandrere.

Torturkomiteens konklusjoner er ventet 28. november.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus