Meny

Hør Reagan beklage invasjon overfor Thatcher i lydopptak

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia var sterkt imot USAs invasjon av Grenada i 1983. Ronald Reagan ringte den britiske statsministeren og beklaget.

Nylig ble det sluppet et lydopptak fra 1983 der man kan høre USAs daværende president Ronald Reagan ringe Storbritannias daværende statsminister Margareth Thatcher for å beklage invasjonen av Grenada 25. oktober samme år.

Den karibiske øya var under britisk styre frem til 1974, da den ble en selvstendig stat.

En revolusjon og to statskupp senere, i 1983, var det stor uro i landet. Flere karibiske land inkludert Barbados og Jamaica, ba USA om hjelp til å løse situasjonen og få innsatt demokrati igjen.

USA bestemte seg for å handle raskt med en militær aksjon, og operasjon Urgent Fury ble til. Storbritannia var imidlertid sterkt imot en militær aksjon.

I lydopptaket øverst i saken kan du høre Ronald Reagan beklage seg til Margaret Thatcher. Han sier at han ikke visste om hennes motstand mot operasjonen før det var for sent.

– Før jeg fikk vite om din bekymring hadde tiden allerede rent ut, og styrkene var på vei, sa Reagan til den tidligere britiske statsministeren.

Han gjør det klart at det ikke handlet om mistillit, men at det var en kommunikasjonssvikt.

Les også: «Jernkvinnen» som splittet Storbritannia

Thatcher tar imot unnskyldningen, og sier at nå som skaden allerede har skjedd, så håper hun at operasjonen blir vellykket.

– Jeg håper at alt blir ordnet opp i snart, og at dere klarer å sette sammen en regjering som kan få tilbake demokratiet i landet, svarte Margaret Thatcher på Reagans beklagelse.

Les også: President Reagan godkjente hemmelig Treholt-aksjon

Den militære operasjonen Urgent Fury varte fra 25. oktober til 15. desember 1983, og endte med amerikansk seier. Det ble satt inn en midlertidig regjering, og et demokratisk valg ble avholdt i desember 1984.

Grenada har vært en demokratisk stat siden den gang.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus