Meny

Video fra Syria: Gutt trosser snikskyttere for å redde jente

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En dramatisk amatørvideo er lagt ut på YouTube av syriske aktivister. Situasjonen er svært vanskelig for barn i Syria.

SISTE: Videoen viser ikke bilder fra Syria, men er laget av filmskapere på Malta. Filmskaperne sier de ikke har ment å føre noen bak lyset.

Situasjonen for barn i Syria er, som beskrevet i denne artikkelen, svært vanskelig.

En video ble lastet opp på YouTube-siden til aktivistene i Shaam News Network mandag.

Videoklippet viser tilsynelatende en liten gutt som trosser kuleregnet, for å hjelpe en liten jente.

Den britiske avisa The Telegraph har publisert og omtalt videoen. Avisa har ikke lyktes med å verifisere at den er ekte, men eksperter de har vært i kontakt med sier de ikke har noen grunn til å tro at den ikke er det.

Det dramatiske minuttlange klippet viser en ung gutt som løper ut i en gate, der snikskyttere tilsynelatende skyter etter og treffer ham. Gutten ligger nede et øyeblikk, før han reiser seg og løper videre mot en bil som står i gata.

Fra under bilen drar han en jente kledd i rosa, og de to løper hånd i hånd vekk fra stedet.

Videoen er filmet av noen menn som står et stykke unna, og roper «allahu akbar» (Gud er stor) igjen og igjen.

– Et av de verste stedene for barn

Barn er hardt rammet i den brutale borgerkrigen i Syria, som nå har vart i over 3,5 år.

Ifølge en rapport fra Flyktninghjelpen som kom i april, ble i gjennomsnitt 12 barn drept i Syria om dagen. I løpet av krigens tre første år hadde den kostet 12.000 barn livet.

– Det er ingen som teller de døde i Syria, dessverre, så vi har ingen oppdaterte tall. Men vi ser ingen endring på bakken, sier kommunikasjonssjef Tuva Raanes Bogsnes i Flyktninghjelpen til ABC Nyheter.

– Syria er et av de verste stedene å være barn. Det vi er spesielt bekymret for akkurat nå er at så lite nødhjelp kommer inn i landet. Dette rammer også barn, da det handler om det mest primære, som rent drikkevann, mat, klær, medisiner og selvfølgelig infrastruktur, blant annet strøm.

Raanes Bogsnes minner om at vinteren er på vei og at det blir kaldt også i Syria.

– Vi vet at veldig mange har forlatt hjemmene sine, de er internt fordrevne. Mange har reist fra det meste de hadde. De mangler alt fra klær tepper, telt og varmeovner som er viktig for å overleve vinteren.

Les også: – Elleve skolebarn drept i bombeangrep i Damaskus

– Barn tortureres og henrettes

En rapport fra UNICEF, som kom i mars i år, dokumenterer at barn rammes bevisst i borgerkrigen.

Vitner har rapportert om at barn og spedbarn blir drept av snikskyttere eller ender som ofre for summariske henrettelser og tortur, ifølge rapporten «Under Siege».

Les mer: – Barn tortureres, henrettes og utsettes for seksuelt misbruk

I sommer uttalte FN-eksperter at Den islamske staten (IS) i Syria har tvangsrekruttert barn helt ned i tiårsalderen.

– Det er ingen tegn til at situasjonen skal bli bedre. Nå har konflikten blitt enda mer mangefasettert på grunn av krigen mot IS. For folk i Syria er det ingen tegn til at 2015 skal bli bedre enn i år, sier Tuva Raanes Bogsnes i Flyktninghjelpen.

Millioner på flukt

Over 3,2 millioner har flyktet ut av landet fra volden i Syria. 75 prosent av flyktningene er kvinner og barn, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

I tillegg er rundt 6,5 millioner mennesker internt fordrevne, altså på flukt i sitt eget land.

Uroen i Syria begynte i mars 2011, kort tid etter at Egypts president Mubarak ble styrtet. Protestene spredde seg raskt rundt om i landet med krav om President Bashar al Assads avgang.

I april 2011 ble den syriske hæren satt inn for å slå ned opptøyene, og soldater åpnet ild mot demonstranter flere steder i landet.

Etter flere måneder med militær beleiring utviklet demonstrasjonene seg til et væpnet opprør og etter hvert en borgerkrig.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus