Meny

Sørkoreansk kaptein dømt til 36 års fengsel

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kapteinen Lee Joon-seok på ferja som forliste i Sør-Korea i april, ble tirsdag funnet skyldig i grov tjenesteforsømmelse og dømt til 36 års fengsel.

Over 300 passasjerer, de fleste av dem skoleelever på utflukt, mistet livet da ferja Sewol kantret og sank utenfor sørkysten av Sør-Korea med 476 personer om bord.

375 av dem var skoleelever på skoletur. Den 69 år gamle kapteinen ble dømt for grov tjenesteforsømmelse, inkludert at han forlot skipet samtidig som flere hundre var fanget om bord.

Lee Jun-seok, «forlot sine passasjerer, vel vitende om at de ventet på instruksjoner fra mannskapet og om at livene deres ville være i fare om ikke de ble evakuert», sa rettens formann Lim Joung-youb, ifølge The New York Times.

Aktor hadde lagt ned påstand om dødsstraff for kapteinen, men det ble ikke tatt til følge av dommerne.

Dødsstraff er fortsatt i bruk i Sør-Korea, men ingen har blitt henrettet på over 15 år.

Les også: «Pent malt skip, holdt sammen av gaffatape og tyggegummi»

Frifunnet for drap

Dommeren sier at retten ikke dømte de tiltalte for drap fordi mannskapet ikke var klar over at ofrene ville dø som følge av deres handlinger, og at de ikke hadde en intensjon om å ta livet av passasjerene.

Ofrenes slektninger som var til stede i rettssalen, reagerte med sinne over at besetningen ikke ble dømt for drap.

– Hvor er rettferdigheten? spurte en kvinne, mens andre gråt.

– Det er ikke rett. Hva med våre barns liv? De tiltalte fortjener verre enn døden, ropte en annen.

Skipets førstemaskinist ble dømt til 30 års fengsel for drap for ikke å ha hjulpet to skadde besetningsmedlemmer, som dermed mistet livet.

To andre ble dømt til mellom 15 og 30 års fengsel.

Søket avsluttet

Dommeren understreket imidlertid at om besetningen hadde reagert tilstrekkelig da ulykken inntraff, ville mange liv vært spart.

Ulykken skyldtes etter alt å dømme en dødelig kombinasjon av for tung last, ulovlig ombygging av fergen samt menneskelige feil.

Samme dag som dommen falt, opplyste myndighetene at søket etter de siste ni savnede passasjerene ble avsluttet. Statsråd for maritime saker, Lee Ju-young, sier han dypt beklager at det ikke har vært mulig å finne de siste savnede etter havariet i april.

To dykkere døde i mai da de forsøkte å finne flere omkomne. Ofrenes familier sa tirsdag at de var enige i avgjørelsen om å avslutte søket.

– Vi har holdt ut i denne vanskelige tiden med det håp om at vi, en dag, ville holde våre elskede i våre armer og gråte over deres kropper, sa et familiemedlem i en felles uttalelse, og la til at det viktigste nå er dykkernes sikkerhet.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus