Meny

Krisen i Den sentralafrikanske republikk:

– De slåss for ressurser, ikke for religion

BLODIG BORGERKRIG: Krigere fra de væpnede gruppene Séleka (t.v.) og Anti-balaka har det siste året gått til angrep på hverandre og på sivilbefolkningen i Den sentralafrikanske republikk. Arkivfoto: AP Photo/Florence Richard / Jerome Delay / NTB scanpix
BLODIG BORGERKRIG: Krigere fra de væpnede gruppene Séleka (t.v.) og Anti-balaka har det siste året gått til angrep på hverandre og på sivilbefolkningen i Den sentralafrikanske republikk. Arkivfoto: AP Photo/Florence Richard / Jerome Delay / NTB scanpix

Det har vært frykt for folkemord, og deler av Den sentralafrikanske republikk er omtrent rensket for muslimer. Konflikten dreier seg ikke egentlig om religion, men det kan endre seg, mener forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sentralafrikanske republikk:
 • Den sentralafrikanske republikk er en tidligere fransk koloni som ble selvstendig i 1960.
 • Statsoverhode: Catherine Samba-Panza (fungerende president)
 • Statsminister: Mahamat Kamoun (leder overgangsregjering frem til endelige fredsforhandlinger er fullført)
 • Landet er nesten dobbelt så stor i areal som Norge.
 • Befolkningen var i 2013 på cirka fem millioner innbyggere (2013).
 • Hovedstad er Bangui.
 • Religioner: Protestantisk og katolsk kristendom, lokale religioner, islam
 • Landet er et av Afrikas fattigste og minst utviklede.
 • Mer enn 40 prosent av befolkningen er i alderen 0-14 år. Forventet levealder ved fødsel er 52,2 år for kvinner og 46,4 år for menn (2013).
 • 50 prosent av befolkningen er kristne, mens islam praktiseres av 15 prosent av befolkningen. 35 prosent av befolkningen dyrker tradisjonelle lokale religioner.
 • Presidenten velges i allmenne valg for 5 år med mulighet for ett gjenvalg. Presidenten utnevner statsministeren og regjeringen. Kupp har imidlertid vært den vanligste form for maktoverføring.
 • Cirka 80 prosent av befolkningen lever av jordbruk som for det meste går til lokalt konsum.
 • Det er store mineralforekomster med hovedvekt på

  diamanter særlig i vest og sørvest; diamanter er landets viktigste eksportprodukt og står for 40-55 prosent av eksportinntektene. Det utvinnes også gull, uran, jernmalm, kobber og tinn.

 • Det er gratis og obligatorisk skolegang i aldersgruppen 6–14 år, men på grunn av borgerkrigen har skolene vært stengt det siste året.

 • 49 prosent av den voksne befolkningen er analfabeter.

Kilde: SNL.no

OSLO / BANGUI (ABC Nyheter): Borgerkrigen i Den sentralafrikanske republikk (SAR) har sendt om lag en fjerdedel av befolkningen på flukt.

Muslimske væpnede grupper har angrepet den kristne befolkningen, og kristne væpnede grupper har gått løs på muslimske nabolag. Det har vært frykt for folkemord, og i deler av landet er det nesten ikke muslimer igjen.

– Det var veldig nære ved å utvikle seg til et folkemord her. Det har heldigvis ikke gått så langt, men det som har skjedd her har vært grusomt, sier nestleder for UNICEF i Den sentralafrikanske republikk, Judith Léveillée.

– Folk har blitt brent levende. Det har vært kannibalisme. Slike grusomheter har blitt filmet med mobiltelefoner, fortsetter hun.

ABC Nyheter besøkte landet nylig og møtte representanter fra UNICEF i SAR på den internasjonale flyplassen M’Poko i hovedstaden Bangui. Cirka 100 meter fra flyplassen ligger en flyktningleir med 20.000-30.000 mennesker som ikke tør å flytte tilbake til sine hjem, fordi det fremdeles er uroligheter i landet.

John Frappier som jobber med sikkerhet for UNICEF, mener det er viktig å understreke at konflikten ikke egentlig har noe med religion å gjøre:

– De slåss for ressurser, ikke religion. Dette er ikke en sekterisk konflikt, sier han.

– Fattigst i nord

Også seniorforsker Morten Bøås ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) i Oslo, sier det er mangel på ressurser og innflytelse som er kjernen i konflikten, ikke religion.

– Det er en klassisk konflikt mellom folkegrupper som har ulikt økonomisk ståsted. Hele landet er marginalisert, men den fattigste delen er i nord. Det har ikke skjedd fordi det er mest muslimer der, men fordi området ligger langt unna hovedstaden, sier han til ABC Nyheter.

Den sentralafrikanske republikk har et landareal som er omtrent dobbelt så stort som Norge, og infrastrukturen er elendig. Det er nesten ikke veier å snakke om.

Det siste året har den etniske delingen av landet blitt sterkere.

– Man kan snakke om en todeling i landet; i sør og rundt Bangui er det kristne anti-Balaka som holder til, mens muslimske Séléka er i nord, sier Bøås.

Les også: – Catherine Samba-Panza er president uten makt

Kristne og muslimer slåss

Dagens krise begynte for alvor da den væpnede gruppa Séléka tok makten ved kupp i mars 2013.

HANDLER OM RESSURSER: John Frappier jobber med sikkerhet for UNICEF i Den sentralafrikanske republikk. Han mener det er viktig å understreke at konflikten ikke egentlig handler om religion, men ressurser. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC NyheterHANDLER OM RESSURSER: John Frappier jobber med sikkerhet for UNICEF i Den sentralafrikanske republikk. Han mener det er viktig å understreke at konflikten ikke egentlig handler om religion, men ressurser. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

– Séléka, som betyr allianse, besto for det meste av muslimer fra nord i landet, og folk fra nabostaten Tsjad, forklarer John Frappier.

På høsten 2012 begynte de sin reise fra nord til hovedstaden i sør, for å styrte president François Bozize. Det lyktes de med, og de innsatte sin egen leder Michel Djotodia som president.

– Da Séléka kom til makten stjal de fra og drepte sivile. De plyndret for å finansiere sin virksomhet, fortsetter han.

Kristne ble hardt rammet av Sélékas grusomheter. Etter hvert ble det dannet en væpnet gruppe - Anti-balaka - som besto hovedsakelig av kristne.

– Anti-balaka oppsto som en selvforsvarsgruppe. Det hadde i utgangspunktet ikke noe med religion å gjøre, sier Frappier.

I hovedstaden bodde en muslimsk minoritet som drev mye med handel. Da konflikten spisset seg, fikk også disse skylden for de herjingene som Séléka sto bak. Muslimske nabolag ble angrepet, både her og andre steder i landet.

– Avvæpning gjorde etnisk rensning mulig

Som følge av den eskalerende konflikten, besluttet Den afrikanske union (AU) og Frankrike i desember 2013 å sende styrker til landet, for å stabilisere situasjonen.

En ny rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), har sett på hvordan de internasjonale styrkene så langt har lykkes med å beskytte sivile i Den sentralafrikanske republikk.

Der skriver forskerne at styrkene fra AU og Frankrike «ved å avvæpne Séléka først, gjorde de det også mulig for anti-balaka-militser å initiere etnisk rensing av muslimer i vestlige deler av landet (fra begynnelsen av 2014)».

– Styrkene tok våpnene fra muslimene, som så ble lynsjet og drept av Anti-balaka. I hovedstaden ble det en slags etnisk rensning. Det er nesten ikke muslimer igjen der, forklarer Frappier i UNICEF.

Ifølge FFI-rapporten har de internasjonale styrkene senere bidratt til å forhindre en fullstendig etnisk rensning av muslimer i Bangui og andre områder vest i landet, etter at de satset på beskyttelse av den muslimske befolkningen og avvæpning også av Anti-balaka.

Les også: – Den sentralafrikanske republikk er vanskeligst å leve i

– Kaotisk konflikt

Det som gjør denne konflikten så kompleks, er at det etter hvert har blitt så mange parter å forholde seg til. De væpnede gruppene har blitt fragmenterte. Det er ikke noe felles politisk agenda, og alle ønsker å berike seg selv, mener Frappier.

– Det er Séléka og Anti-balaka, men i hver av militsene er det flere undergrupper. Séléka har hovedsakelig slått seg ned nordøst i landet, men det er rift dem imellom. Ulike grupper vil ulike ting. Samtidig er det tre-fire sjefer i Anti-balaka. De har ikke noen sentrale politiske krav.

– Totalt sett er det minst seks-syv grupper å forhandle med. Det er kaos. Og så lenge det er kaos, fortsetter alle lederne å fylle sine egne lommer, sier han.

– Befolkningen lider

De største taperne i den kaotiske borgerkrigen er sivilbefolkningen, understreker nestleder for UNICEF i SAR, Judith Léveillée.

– Dette er en beskyttelseskrise. Om de er kristne eller muslimer, befolkningen lider. Kvinner og barn lider, sier hun.

FN har definert situasjonen i landet som en av verdens verste humanitære kriser akkurat nå.

– Om vi ikke investerer i å forbedre situasjonen nå, så vil det bli et større problem i fremtiden. Denne jobben er ikke gjort i en håndvending, det er ikke noe rask løsning, her må vi være i 30-40 år. Men i dag er det en glemt krise, sier Léveillée.

– I vår egeninteresse å hjelpe

Generalsekretær i UNICEF Norge, Bernt G. Apeland, minner om at Den sentralafrikanske republikk, som grenser til Kamerun, Kongo, DR Kongo og Sør-Sudan, ligger i et «nabolag» med store utfordringer.

– Alle disse landene ligger langt nede på utviklingsstigen, samtidig er det her den største befolkningsveksten kommer. Hvis man synes det er mange flyktninger som kommer til Europa over Middelhavet nå, så vil det bare være en brøkdel av mengden som vil komme om 20-30 år, om ikke situasjonen i denne regionen bedres.

– Vi har en moralsk plikt til å hjelpe, men det er også i vår egeninteresse å hjelpe disse landene. Det et viktig perspektiv, sier Apeland.

– Kan orientere seg mot IS og al-Qaida

Selv om bakgrunnen for konflikten ikke er religion, er det en fare for at den religiøse dimensjonen vil forsterkes ytterligere, mener NUPI-forsker Morten Bøås.

Klarer man ikke å roe den interne konflikten i landet, kan den i verste fall dras inn i andre pågående konflikter i regionen.

– Det at det er en religiøs dimensjon betyr at det er en risiko for at Séléka-krigerne blir trukket inn i grupper som ikke er fra Den sentralafrikanske republikk, for eksempel al-Qaida i det islamske Magreb (AQIM) eller Bevegelsen for enhet og jihad i Vest-Afrika (MUJAO), sier han og fortsetter:

– Det er en tendens i regionen til at eksisterende væpnede islamistgrupper begynner å orientere seg mot Den islamske stat (IS).

– Det er en del faresignaler i horisonten her. Jeg sier ikke at dette har skjedd allerede, men hvis man ikke klarer å roe ned den interne konflikten i SAR kan det gå fra vondt til verre.

John Frappier i UNICEF mener det vil være avgjørende hvordan den kristne majoriteten behandler den lille muslimske minoriteten som er igjen i sør.

– Alt avhenger av hvordan de behandler muslimene som er igjen i Bangui, sier han til ABC Nyheter.

Les flere artikler fra ABC Nyheters besøk i Den sentralafrikanske republikk:

20.000-30.000 mennesker bor ved rullebanen i Bangui

Video: Dette er flyktningleiren ved flyplassen M'Poko

– Den sentralafrikanske republikk er verdens vanskeligste land å leve i

– Catherine Samba-Panza er president uten makt


ABC Nyheter ble invitert med til Den sentralafrikanske republikk av UNICEF Norge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien14:50 Elleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45 Maars Johnsen nær overgang til RBK14:20 Fakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09 Død mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37 Henrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34 Isbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13 Putin varsler svar på USAs rakettest13:11 Irland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03 Ulvekull i nytt revir i Elverum13:02 – Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften
Siste nytt
20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien14:50NorgeElleve og et halvt års fengsel for drap i Haugesund14:45SportMaars Johnsen nær overgang til RBK14:20PengerFakta før valget: Fem ting du bør vite om eiendomsskatt14:09NorgeDød mann i Buskerud fortsatt ikke identifisert13:37SportHenrik Larsson lei av å bli hetset – slutter som trener13:34NorgeIsbjørn på vei tilbake til hytteområde på Svalbard13:13VerdenPutin varsler svar på USAs rakettest13:11VerdenIrland krever beskyttelse av Brasils regnskog – truer med å stemme mot handelsavtale13:03NorgeUlvekull i nytt revir i Elverum13:02Norge– Respektløst å la kronprins Haakon bli stående med hånden ut i løse luften
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus