Mener Gjørv-rapporten er utgått på dato

SVARER TAJIK: – POD kan også gjennom situasjonssenteret både yte hjelp til, men også overprøve operative avgjørelser i det enkelte politidistrikt, skriver justisminister Anders Anundsen (Frp) i et svar til Hadia Tajik. Foto: NTB/Scanpix
SVARER TAJIK: – POD kan også gjennom situasjonssenteret både yte hjelp til, men også overprøve operative avgjørelser i det enkelte politidistrikt, skriver justisminister Anders Anundsen (Frp) i et svar til Hadia Tajik. Foto: NTB/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisministeren mener anbefalingene i Gjørv-kommisjonens rapport er utgått på dato. Nå spøker det for nasjonal politioperativ sentral i Oslo – trass i advarsler om at hovedstaden ikke er rustet for terrorangrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nylig advarte Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold mot konsekvensene av elendige fasiliteter ved landets største operasjonssentral. Han skrev rett ut at de ikke er rustet for kriser, og minnet om anbefalingene i 22. julikommisjonens rapport, og beslutningen i den forrige regjeringens terrormelding om å opprette en nasjonal politioperativ sentral i hovedstaden.

– Kommentaren til det er at det er gammel nytt. Det er ingen tvil om at Oslo trenger en ny operasjonssentral. Men det vil de trenge i mange nye politidistrikter fremover, sier justisminister Anders Anundsen (Frp) til ABC Nyheter.

Denne uken la PST frem en oppdatert trusselvurdering, der de skrev at det er sannsynlig med et terrorangrep mot Norge innen 12 måneder. Spesielt politikere, politifolk og militært personell anses som særlig utsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anundsen ledet de åpne høringene på Stortinget etter terrorangrepene i 2011. Han kjenner godt til anbefalingene om en såkalt skalerbar operasjonssentral i Oslo, som skulle fungere som koordineringsinstans og håndtere nasjonale kriser.

Men før man kan diskutere noe sånt, må politireformen på plass. Anundsen viser til at antallet politidistrikter vil reduseres betraktelig fra dagens 27 som følge av reformen anbefalt i den såkalte Politianalysen - som trolig legges frem for Stortinget før årsskiftet.

Bakgrunn: – Politiet i Oslo ikke rustet for kriser

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan ikke basere oss på Gjørv

– Da er det et spørsmål om hvor viktig det er å ha en skalerbar operasjonssentral når du har sentrale distrikter som vil være robuste nok til å håndtere de fleste hendelser – kombinert med at Politidirektoratet nå får et eget situasjonssenter som skal være bemannet 24 timer i døgnet, sier Anders Anundsen, og presiserer:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke basere oss på Gjørv-kommisjonens utgangspunkt med 27 distrikter når vi vet at det skal reduseres betraktelig, sier Anundsen.

KRITISERTE: Spesielt POD fikk på pukkelen i 22. julikommisjonens rapport. Alexandra Bech Gjørv foreslo å ta fra direktoratet det overordnede ansvaret. Foto: NTB/ScanpixKRITISERTE: Spesielt POD fikk på pukkelen i 22. julikommisjonens rapport. Alexandra Bech Gjørv foreslo å ta fra direktoratet det overordnede ansvaret. Foto: NTB/Scanpix

Ifølge POD vil de i situasjonssenteret ta mer operasjonell styring av ytre etat – det vil si distriktene og særorganene som Kripos og Økokrim. Dette skal stå klart høsten 2015.

Justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) er undrende til at regjeringen viser til PODs nye situasjonssenter når de får spørsmål om hva som er skjebnen til ny operasjonssentral i Oslo.

Etter flere saker på ABC Nyheter ba hun Anundsen skriftlig besvare hva slags rolle dette nye situasjonssenteret i PODs nybygg på Majorstua skal ha i operative oppdrag – som tidligere er håndtert i de respektive distriktene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Refser Anundsen for beredskaps-sommel

Tåkete svar

I går kom svaret, der justis- og beredskapsministeren skriver at POD gjennom situasjonssenteret skal ha kjennskap til aktuelle hendelser i distriktene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– POD kan også gjennom situasjonssenteret både yte hjelp til, men også overprøve operative avgjørelser i det enkelte politidistrikt. Ved spesielle hendelser skal situasjonssenteret også ta hånd om direktoratets operasjonelle rolle. Senteret blir da et viktig støtteelement til politidirektørens arbeid. Når avgjørelsen om ny politireform er gjort, kan en eventuelt vurdere spørsmålet om behovet for nasjonal skalerbar operasjonssentral på nytt, skriver Anundsen i svaret til Tajik.

Justiskomiteens leder mener statsråden svar er tåkete.

– Dette svaret klargjør verken hvilket mandat eller hvilke oppgaver det nye situasjonssenteret i politidirektoratet skal ha ovenfor en nasjonal politioperativ sentral som 22. juli-rapporten anbefaler. Rapporten peker for øvrig også på at uklart ansvar og uklart mandat kan være en trussel i kritiske situasjoner. Jeg er derfor overrasket over at justisministeren er komfortabel med å gi så diffuse svar, sier Hadia Tajik til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Somler med beredskapssaker

Hun gjentar sin sin kritikk av at justisministeren somler i viktige beredskapsspørsmål:

– Når det gjelder nasjonal skalerbar operasjonssentral virker det som justisministeren skyver dette foran seg. Det er beklagelig, men i tråd med mønsteret vi har sett over tid nå der han skyver avgjørelser i store beredskapssaker foran seg, sier Tajik, og understreker:

– Politireformen er allerede på overtid, bistandsloven om forsvarets bistand til politiet uteblir, beredskapssenteret på Alnabru snegler seg frem, og det er ingen midler til planlegging av øvings- og kompetansesentre for nød- og beredskapsetatene i statsbudsjettet.

Les også: Politimesteren og Gjørv enige: – Det haster!