Meny

Innsats i Afghanistan var Stoltenbergs vanskeligste valg

Generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, om bord i et Hercules-fly under besøket i Afghanistan. Fredag avduket han et minnesmerke over norske falne. Foto: Anne M. Vestbakke / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATOs generalsekretær sier prisen var høy, men at deltakelse i krigen i Afghanistan var en riktig beslutning. Fredag mintes han falne i Afghanistan under sitt besøk i landet.

– Blant de vanskeligste beslutningene jeg tok som statsminister i Norge, var beslutningen om å sende mennesker ut i oppdrag som dette, sa tidligere statsminister og nåværende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg da han holdt tale i Mazar-i-Sharif i Nord-Afghanistan fredag, ved minnesmerket for de falne.

Han sier det var nødvendig å reagere da tusenvis av mennesker ble drept i terrorangrepet 11. september 2001, men at det gjør vondt å minnes dem som mistet livet i oppdraget.

– Vi visste det var farlig og vi visste det var risiko, men vi håpet jo og gjorde alt vi kunne for å unngå tap. Derfor var det like vondt hver gang vi fikk melding om at liv hadde gått tapt, sier Stoltenberg.

Les også: Stoltenberg besøker fortsatt voldelig Afghanistan

Riktig avgjørelse

Han understreker at det var en riktig avgjørelse, fordi det har bidratt til å gjøre verden tryggere.

– Vi skal minnes og takke dem som har gitt så mye og gitt livet sitt i kampen for noe som er veldig viktig, nemlig å trygge friheten og trygge våre egne land, sa Stoltenberg ved minnesmerket fredag.

Han poengterte videre at man alltid må søke å finne politiske eller fredelige løsninger, for å unngå å bruke militærmakt.

– NATO må være villig til å bruke militær makt når det er nødvendig, men terskelen skal være høy fordi vi betaler en veldig høy pris når vi bruker militærmakt. Vi vet det alltid er risiko forbundet med denne typen oppdrag, og derfor er det alltid siste utvei, sier han.

Les også: Russerne skuffet over Stoltenberg

Stoltenberg avviser Castro-kritikk

Ferdig i Afghanistan

Generalsekretæren er i Afghanistan nå som alliansen sluttfører sitt skarpe og langvarige oppdrag. Operasjon har kostet dyrt, både i milliarder og i menneskeliv, men Stoltenberg mener NATO går ut med rak rygg.

– NATO går ut i trygg visshet om at vi har gjort det vi skulle gjøre. Vi skulle hindre at Afghanistan skulle være friområde for internasjonal terrorisme og sørge for at afghanerne er i stand til å overta ansvaret for sikkerheten selv, uttalte han torsdag, da han besøkte hovedstaden Kabul. Besøket i Afghanistan er hans første besøk der siden han ble NATOs generalsekretær.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus