Halvparten av indiske barn har opplevd misbruk

Indiske barn som deltar i en protest mot barnemishandling og økende kriminalitet mot kvinner i India 2013.  Foto: NTB Scanpix
Indiske barn som deltar i en protest mot barnemishandling og økende kriminalitet mot kvinner i India 2013. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelse avdekker at over halvparten av indiske barn har blitt seksuelt misbrukt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

10. desember skal fredsprisvinner Kailash Satyarthi stå på scenen i Oslo. Satyarthi får prisen for sitt engasjement for barns rettigheter.

Blant annet har han fått 83.000 barn ut av tilnærmet slavetilstander, hold kampanjer mot barnearbeid i flere tiår og gjort 350 indiske landsbyer til steder der barn kan gå på skole fremfor å jobbe.

Les også: Malala deler Nobels fredspris sammen med Kailash Satyarthi

Rammer barn i sårbar situasjon

Dette har vært viktig arbeid i et land der mange barn befinner seg i en svært sårbar situasjon. Hvert femte barn i verden som dør før fylte fem år er indiske.

I tillegg har seksuelt misbruk av barn vært et problem. Dette viser en undersøkelse fra 2007 som avdekker at mer enn halvparten av indiske barn har opplevd en eller flere former for seksuelt misbruk.

Onsdag belyste tenketanken Minerva nettopp denne problematikken. I en kommentar skriver jusstudent Markus Plesner Dalin om en spørreundersøkelse fra 2007, gjort av Redd Barna, UNICEF og Prayas og Ministry of Women and Child Development i India. Undersøkelsen inkluderte svar fra 12.447 barn innen fem ulike kategorier: Barn i familiemiljøer, barn på skolen, barn i institusjoner, barn i arbeid og barn som bor på gaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flest gutter

Rapporten kartla syv former for grovt seksuelt misbruk og fem «andre former». Et slående funn i undersøkelsen er overvekten av gutter som rapporterer om seksuelt misbruk. Dette er en vesentlig forskjell fra vestlige land, der jenter er mest utsatte for overgrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant barna som ble spurt svarte 53 prosent at de hadde opplevd «grove eller andre former» for seksuelt misbruk. Av disse var 53 prosent gutter og 47 prosent jenter.

21 prosent av barna svarte at de hadde opplevd grovt misbruk. Overgrepene som ble nevnt var at voksne fotograferte dem nakne eller berørte barnets kjønnsorgan, tvang dem til å vise kjønnsorganet, eller at de ble direkte utsatt for seksuelle overgrep.

Mer enn en femtedel av barna hadde opplevd flere av disse formene. Blant disse barna var 57 prosent gutter og 43 prosent jenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Oppfordrer til bot for barnemisbruk

Mange føler skam

Konsekvensene for barn som opplever overgrep kan være svært alvorlige.

– Mange føler skam og skyld. Barn kan ha problemer med å beskrive hva som har skjedd, fordi de ikke har ord for eller kunnskap om seksualitet, sier Lisa Arntzen til ABC Nyheter.

Hun jobber hovedsakelig med voksne ved DIXI Ressurssenter i Oslo.

Generelt tror hun at gutter og jenter på mange måter reagerer likt når de blir utsatt for overgrep. Hun refererer til nyere forskning som viser at barnehjernen kan få synlige hjerneskader som følge av omsorgssvikt.

– Omsorgssvikt kan få alvorlige konsekvenser og kan gjøre store skader på hjernen, forteller hun videre.

– Barn er maktesløse

Shireen Vakil Mille representerer Redd Barna India og mener at maktforhold er noe som må tas i betraktning når det gjelder misbruk av barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Barn er maktesløse på grunn av deres fysiske svakhet sammenlignet med voksne. Frykt kan være en annen faktor. I tillegg er de kanskje ikke så flinke til å utrykke følelser verbalt, og de kan ha vanskelige forhold hjemme, ute eller på institusjoner, sier hun til ABC Nyheter.

Undersøkelsen var den første av sitt slag i India og i etterkant har regjeringen, politikere og vanlig folk begynt å forstå at både jenter og gutter er sårbare for barnemishandling. Mille kan fortelle at hjelpeorganisasjoner har tatt et grep og gjør nå en større innsats mot barnemishandling. Regjeringen i landet innførte i 2012 en streng lov mot misbruk av barn.

– Diskusjonene rundt og engasjementet mot seksuell misbruk av barn resulterte i denne strenge loven, sier hun.

Det har ikke kommet noe oppfølgende undersøkelse på feltet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Varslere må få hjelp og veiledning etterpå

Tabu

I Norge er det kjent at det kan være spesielt vanskelig å fange opp gutter som opplever overgrep, mye fordi det sirkulerer fordommer om at dette ikke forekommer.

– Uansett land eller kultur er det svært viktig å møte guttene på en god måte dersom de oppsøker hjelp, sier Arntzen i DIXI.

Hun påpeker at behandlingen etter et traume vil kunne variere hos den enkelte, men mener det generelt er viktig at barn som har blitt utsatt for overgrep blir møtt av trygge voksne.

– De trenger noen som kan bære historien deres. Det er også svært viktig at barna forstår hvorfor dette skjedde og at det ikke er greit, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Krisesentre bryter opplysningsplikten

Krenkede barn blir syke voksne

Konsekvensene for et overgrep kan være mange. Arntzen har merket seg et utsagn hun synes er spesielt godt: Tittelen på forsker og allmennlege Anna Luise Kirkengens bok «Hvordan krenkede barn blir syke voksne».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forteller at omsorgssvikt eller overgrep i barndommen kan ende i rusproblemer eller psykiske lidelser som angst, depresjon og posttraumatisk stresslidelse. Mange kan også få relasjonsskader, som innebærer at en kan få problemer med å forholde seg til andre mennesker.

Likevel ønsker hun å understreke at det finnes håp, konkluderer hun:

– Selv om overgrepene kan gi mye skade, vil det ikke si at ofrenes liv trenger å være ødelagte.