Brannfakkel på Europabevegelsens Europakonferanse:Janne Haaland Matlary vil ha vekk EU-parlamentet

MOT OVERNASJONALT EU: – EU kan aldri bli et demokrati. Demokratiet må utfolde seg i nasjonalstatene, sier professor Janne Haaland Matlary. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
MOT OVERNASJONALT EU: – EU kan aldri bli et demokrati. Demokratiet må utfolde seg i nasjonalstatene, sier professor Janne Haaland Matlary. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et demokrati på EU-nivå er umulig. EU-parlamentet er EUs største demokratiske problem, sier den norsk professoren. Statsråd Vidar Helgesen (H) er langt på vei enig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo, Janne Haaland Matlary, proklamerte fredag overraskende at EU aldri kan bli en overnasjonal, føderal stat.

– Å tenke på et supernasjonalt EU-demokrati, er urealistisk. Derfor er EU-parlamentet et så stort problem for demokratiet i EU, sa Haaland Matlary på Europabevegelsen årlige Europakonferanse i Oslo.

Der var temaet utfordringene for demokratiet i Europa.

Haaland Matlary er tidligere statssekretær i Utenriksdepartementet (for KrF), er nå Høyre-medlem og har et personlig ønske om at EU skal bli en føderal, overnasjonal stat.

– Hvorfor i all verden demokrati?

– EU-parlamentet er det største demokratiske problemet som et parallelt parlament. Det har fått betydelig makt. Men hvem representerer EU-parlamentarikerne? De er stemt inn fra partier i nasjonalstater, men representerer ikke nasjonalstaten, forklarer Haaland Matlary og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tvert i mot, de gjør som de vil, de koster mye penger og de har masse makt. De er valgt av veldig få og står ikke ansvarlig overfor dem.

Professoren viser til internasjonale organisasjoner ikke bygges opp som demokratier, men samarbeid mellom regjeringer.

– Hvorfor i all verden skulle EU bli demokratisk? Vi spør ikke om FN, Europarådet eller 250 internasjonale organisasjoner er demokratiske. De er rett og slett mellomstatlige samarbeidsorganisasjoner der ministrene må sørge for demokrati på hjemmebane, sier Janne Haaland Matlary.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Europeisk demokrati umulig

– Det bør ikke overraske oss at nasjonal identitet er vår nøkkelidentitet, sa professoren.

– Det er ingen mulighet for demokrati på europeisk nivå. Jeg skulle gjerne sett en føderasjon, men tror ikke på det, sier Janne Haaland Matlary.

Hun tror ikke vi vil få en politisk union med mye mer makt på europeisk nivå. Forklaringen er at en føderal stat er umulig når det er umulig å ha en felles europeisk offentlighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Haaland Matlary mener EU nå er en uheldig hybrid av overnasjonal og mellomstatlig samarbeid, og bør bli det siste.

– Jeg mener en mer mellomstatlig EU er fremtiden og må følges opp med sterkere demokrati nasjonalt, sier hun.

Helgesen: – Må gjøres i nasjonalstatene

Også regjeringens europaminister og Erna Solbergs høyre hånd, Vidar Helgesen (H), advarer mot for mye overnasjonal makt på Brussels hender.

– Jeg tror EUs eget system er og må forbli en balanseøvelse mellom europeiske og nasjonale institusjoner, sa Helgesen til konferansen og ga sin oppskrift på å bedre dagens mangler ved EU-demokratiet:

– Jeg tror det å styrke demokratiet på nasjonalt nivå, vil styrke demokratiet på EU-nivå. Kvaliteten på demokratiet må først og fremst styrkes på nasjonalt nivå.

– Men jeg vil ikke avvikle EU-parlamentet, sier Vidar Helgesen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kanskje grunnen til at Norge ikke er EU-medlem, er manglende EU-demokrati?, var blant spørsmålene han ble stilt.

– Det er et interessant spørsmål, men leder oss ikke i riktig retning. Var det et mer omfattende demokrati på EU-nivå, ville sannsynligheten for norsk medlemskap bli enda mindre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– EØS-demokrati ikke så galt

Vidar Helgesen er varm tilhenger av norsk EU-medlemskap, men ville ikke være med på å svartmale demokratiunderskuddet som følger av EØS-avtalen.

– Jeg blir ofte spurt om jeg ser dette som udemokratisk, at vi til nå har akseptert 10.000 EU-lover. Det er fem per dag i Stortinget, sa Helgesen.

– Jeg tror likevel dette er demokratisk. Også vår egen Grunnlov, internasjonale konvensjoner og lover politikerne selv har vedtatt, begrenser politikernes spillerom.

– Det spesielle med EØS er ikke at det begrenser politikernes avgjørelsesmyndighet. Det spesielle med EØS er omfanget og dybden, sa europaministeren og konkluderte:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil påstå at de demokratiske utfordringene i EØS er bleke sammenliknet med andre demokratiutfordringer i EU. Vi må alle stå opp og forsvare det europeiske demokratiet vi alle er del av.

Helgesen: – Frihet utenfor EU

Utfordringene han nevnte, var Russlands opptreden i Ukraina og kritikkverdig utvikling av demokratiet innad i Ungarn

– Kan Norge utenfor EU ha større frihet til å reagere mot land som Russland og Ungarn?, fikk Helgesen spørsmål om.

– På noen områder tror jeg at vi kan utvikle våre posisjoner raskere og kommunisere dem uten å måtte samordne holdningene med alle EU-land. Ved noen anledningere kan vi gå lenger enn EU. Men hovedsakelig er vi ganske enige. I tilfellet Ungarn er jeg bevisst på at vi, siden vi ikke er en medlemsstat, har mer frihet til å si vår mening, svarte Vidar Helgsen.

Se innleggene du er interessert i fra Europakonferansen 2014 på video: