Stoltenberg besøker fortsatt voldelig Afghanistan

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under to måneder før afghanske styrker får ansvaret for sikkerheten alene, viser Taliban igjen muskler. Jens Stoltenberg mener afghanerne er beredt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
NATO i Afghanistan:
  • En internasjonal styrke med amerikanerne i spissen invaderte Afghanistan etter terrorangrepene mot USA i september 2001.
  • NATO tok i 2003 over ledelsen av den flernasjonale ISAF-styrken, som har bestått av soldater fra 50 land, blant dem Norge. På det meste har ISAF telt om lag 150.000 soldater
  • På 13 år har minst 18.000 sivile mistet livet. Rundt 3.500 utenlandske soldater, blant dem ti norske, og flere tusen afghanske soldater og politifolk er blitt drept.
  • Afghanistan tar ved nyttår over hele sikkerhetsansvaret. I operasjonen Resolute Support skal i overkant av 12.000 NATO-soldater gi opplæring, råd og støtte til en afghansk sikkerhetsstyrke på rundt 350.000 personer
  • Norge stiller med 75 soldater blant annet til opplæring av afghanske spesialstyrker.

(Kilder: Reuters, NTB)

– Her blir det jo bare verre og verre. Om det smeller, kast dere på gulvet, lyder velkomsten fra en soldat til besøkende i Kabul.

Det er under to måneder til NATO avslutter et mangeårig kampoppdrag i Afghanistan. Etter en lang overgangsperiode har afghanske sikkerhetsstyrker fra årsskiftet ansvaret alene med NATO som rådgiver og trener.

– Vi trekker oss tilbake. Vi skal støtte og hjelpe, men ha en langt mindre rolle enn vi har hatt frem til i dag, sier Jens Stoltenberg, som under besøket i Kabul blant annet skal møte den nyinnsatte presidenten Ashraf Ghani.

– På ett tidspunkt må verdenssamfunnet si at vi har skapt de forutsetningene som trengs for å overlate sikkerheten til afghanerne selv. Dit har vi kommet, mener Stoltenberg.

Kostbar

NATOs langvarige Afghanistan-operasjon har kostet dyrt, både i milliarder og i menneskeliv. Men Taliban er ikke slått.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørerne har de siste månedene trappet opp angrepene. Søndag ble viseguvernøren i Kandahar drept, og også i hovedstaden Kabul har det vært dramatiske høstuker.

Det kommer mer, lyder trusselen fra Taliban.

Men Stoltenberg mener afghanerne er klare for oppgavene som venter.

– Afghanske styrker er nå i stand til å ta ansvar for landets sikkerhet på egen hånd, sier han.

– Forutsetningene for å sikre at Afghanistan skal være et demokratisk, stabilt og enhetlig land i fremtiden, er absolutt til stede. Men det er stor usikkerhet og ingen garantier. Det kommer til å være kamper også neste år, men nå er det Afghanistan selv som avgjør, de har sin fremtid i sine hender, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opptrapping

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken frykter «en langtrukken videreføring av det som i realiteten allerede er en borgerkrig».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rent militært har det vært en ganske overraskende og omfattende opptrapping fra Talibans side, sier han etter selv å ha besøkt Afghanistan nettopp.

– Men det er vel ingen som kan si med sikkerhet om dette er et sesongfenomen i år eller om det er noe som kommer til å vedvare, sier han.

Opprørerne retter nå i første rekke angrepene mot de afghanske soldatene. Harpviken mener kun deler av sikkerhetsstyrken er beredt.

– Taliban har kapasitet til å utgjøre en betydelig trussel både mot de militære styrkene og sivilbefolkningen, sier han til NTB.

Oppmarsjområde

Elleve år etter at NATO tok ledelsen i den flernasjonale ISAF-styrken, konkluderer Stoltenberg at det var verdt det.

– Verden hadde vært et mer usikkert sted dersom vi ikke hadde vært i Afghanistan, dersom Afghanistan fortsatt hadde vært et oppmarsjområde for internasjonal terrorisme, sier han om NATOS største operasjon noensinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det internasjonale nærværet har gitt sosiale fremskritt for en befolkning som led under Taliban, sier Harpviken, som viser til fremgang innen helse, utdanning og borgerrettigheter. Men militært er ikke krigen vunnet, er hans konklusjon.

– Man har ikke lyktes med på få kontroll på Taliban-opprøret, man har ikke lyktes med å stabilisere landet, sier han før NATOs sorti fra slagmarken.

– Man går nok ut en smule slukøret, konkluderer Harpviken.