«Badesaken» handler om mobbing, mener offiser

Pensjonert offiser Svein Erik Larsen Ramberg bruker kraftig skyts mot løytnanten som presset Alice Asplund (innfelt) til å bade naken sammen med 30 mannlige soldater i 2011. Han anbefaler henne å gå til sivilt søksmål. Foto: Truls Steinung / ABC Nyheter og Privat.
Pensjonert offiser Svein Erik Larsen Ramberg bruker kraftig skyts mot løytnanten som presset Alice Asplund (innfelt) til å bade naken sammen med 30 mannlige soldater i 2011. Han anbefaler henne å gå til sivilt søksmål. Foto: Truls Steinung / ABC Nyheter og Privat.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er trakassering, mobbing og et ønske om å se jenta avkledd, sier en offiser med 23 års erfaring fra felt. Alice Asplund sier hun setter pris på støtten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rent vrøvl, sier Svein Erik Larsen Ramberg om begrunnelsen for at en løytnant nå slipper refs etter Forsvarets «badeskandale», blant annet fordi det kan skade hans videre militære karriere.

Den pensjonerte offiseren anbefaler Alice Asplund å gå til sivilt søksmål og sier at han gjerne stiller som faglig sakkyndig for henne.

– Hun har jo i praksis Forsvarsdepartementet på sin side og det aktuelle befalet er jo hengt ut som en tulling i hele Norge, sier han.

– Her er det snakk om brudd på Forvaltningsloven hvor det er vist uforstand i tjenetsen, og i tillegg Arbeidsmiljøloven fordi dette er trakassering, sier Larsen Ramberg.

Les også: Forsvaret trekker refs etter nakenbad-ordre

– Vi har folk som bader en gang i uka

Han har mer enn 1500 døgn i felt og 23 år ved ulike avdelinger i Nord-Norge. I dag er han pensjonert som oberstløytnant, men han reagerer sterkt på at et befal slipper refs etter å ha tvunget en kvinnelig soldat til å kle av seg og bade naken på en todagers feltøvelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har aldri hørt om samlet feltbading for en tropp som har gått mye en dag. Dette er rent vrøvl, mener den erfarne offiseren.

– Jeg har aldri vært ved noen avdeling hvor praksis har vært at folk skal bade nakne i et tilfeldig vann under en to døgns øvelse. Vi har da folk i Norge som bare bader en gang i uka, sier Larsen Ramberg som understreker at det er like sykt at guttene ble tvunget til dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forsvaret beklager at kvinnelig soldat måtte bade naken

– Burde gitt badeforbud

Han sier at det normale ville vært å få soldatene til å skifte til tørt tøy etter endt dag, og at eventuell vasking kunne begrense seg til deler av kroppen.

I anonymisert form er begrunnelsen for at Klagenemden for disiplinærsaker i Forsvaret trakk tilbake refsen av avdelingsbefalet, nå kjent.

Her hevdes det at det ligger et sikkerhetsmessig aspekt bak behovet for felles bading under denne øvelsen som fant sted i september 2011. Det har Larsen Ramberg vanskelig for å forstå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis det skulle være noe sikkerhetsaspekt ved dette, så hadde det vært å forby soldatene å bade.

– Men her er det nok snakk om noen jyplinger som har ønsket å tøffe seg med troppen og jagd den rundt. Når en gråtende jente ber om tilpasninger, men tvinges til å kle av seg og bade naken – da er det trakassering.

Bakgrunn: Kvinnelig soldat måtte bade naken med 30 menn

– Latterlig

Han frykter for at jenta skal ha blitt traumatisert av hendelsen og at saken ennå ikke er lagt død.

At det også vises til likebehandling som begrunnelse for at også Alice Asplund måtte kle av seg og bade, får Larsen Ramberg til å le.

– Likhet? I garnisonen har man da erkjent at det ikke er likhet. Der har man tilpasset med egne toalett og dusj. Dette er tull og henger ikke på greip.

Han avviser også uttalelser om at handlingen skal henge sammen med krigens krav og mulig utstasjonering i Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er latterlig. Jeg har aldri hørt at det var et krav fra krigen at man skal bade naken med andre. Og i Afghanistan er man jo tildekket og neppe noe behov for offentlig nakenbading.

– Ikke skikket til å være befal

I nemndas begrunnelse antydes det også at det skal ha vært et motsetningsforhold mellom befalet og offeret. Larsen Ramberg mener at selv om det skulle være tilfelle, så er det befalets oppgave å ordne opp.

– Klarer de ikke det, så er de ikke egnet som ledere. Da kan de bare slutte i Forsvaret.

For den pensjonerte offiseren synes det verste - fra et befalsynspunkt - er at soldatens ve og vel ikke er godt nok ivretatt. Han stiller spørsmål ved hva en skal med befal som ikke bryr seg om dette.

– Mannen er i mine øyne ikke skikket til å være befal når han absolutt skal tvinge henne til å kle av seg. Hun kunne fått bade i undertøyet eller gått et annet sted sammen med den andre kvinnelige soldaten. De to jentene kunne ha byttet på å bade, hvis man var bekymret for deres sikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det skjønner alle, hvis en ikke er helt forstokket. Jeg mener dette handler om trakassering, mobbing og et forsøk på å få kledd av jentene for å se på dem, sier oberstløytnanten.

Vil legge saken bak seg

Alice Asplund er glad for støtten fra Larsen Ramberg.

– Det han sier er det jeg også har tenkt om saken hele tiden. Vi ser på det ganske likt, sier Asplund til ABC Nyheter.

Hun har imidlertid ingen umiddelbare planer om å følge Larsen Rambergs oppfordring og gå til sivilt søksmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, det er flere som har nevnt at jeg burde gjøre det. Men jeg har ikke tenkt på det, og har egentlig ingen kommentar til akkurat det. Det ville være en veldig stor beslutning å ta, sier Asplund, og legger til at hun aller helst vil legge saken bak seg.

– Det som er viktig for meg er det jeg har sagt hele veien, nemlig at det ikke skal skje igjen. At det er belyst og at det gjøres noe med. Det er det viktigste.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søksmål en ekstra belastning

Advokat Thor-Arne Wullum i advokatfirmaet Hjort har sitt hovedarbeidsområdet innenfor arbeidsrett. Basert på medienes omtale av saken, er han usikker på om han ville ha anbefalt et sivilt søksmål.

– Det eneste som umiddelbart synes aktuelt er en tort-og-svie-hjemmel i skadeerstatningsloven, som åpner adgang for å få tilkjent erstatning. Det skal relativt mye til før man fyller vilkårene i denne bestemmelsen, sier Wullum.

Vilkårene går blant annet ut på at skadevolder må ha handlet forsettlig eller grovt uaktsomt. Vanlig uaktsomhet er ikke tilstrekkelig.

– Jussen og den rettslige siden vil gi grunn til å tenke seg nøye om før man eventuelt går til søksmål. Et søksmål vil også kunne innebære en personlig ekstrabelastning. Det er lett å tenke seg at det hun kan vinne står i et misforhold til ekstrabelastningen et søksmål vil kunne gi, sier Wullum, og legger til:

– Hun vil ikke vinne mye i kroner og øre, men kan kanskje innhøste en personlig seier i form av en dom som bekrefter at hun ble utsatt for en personlig krenkelse.