Iranske kvinner bruker selfies som protest

Bilder: TV 2
Bilder: TV 2
Artikkelen fortsetter under annonsen

En hemmelig protestbevegelse vokser fram blant iranske kvinner. De tar selfies uten hijab og legger dem ut på Facebook. Siden har 600.000 tilhengere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hele startet da journalisten og aktivisten Masih Alinejad la ut bilde av seg selv på Facebook med utildekket hår løpende gjennom Londons gater. Responsen var sterk og umiddelbar.

Så fulgte et nytt bilde, men denne gangen da hun kjørte bil i Iran. Snart begynte andre kvinner å sende henne sine egne bilder.

– Dette bør være vår rettighet. Iranske kvinner tar seg friheten å fjerne hijaben lenge nok til å ta et bilde. Bare for et øyeblikk kan vi føle vinden i håret, sier Alinejad til NTB.

– Risikerer 50 piskeslag

Hun forsøker å legge ut tre nye bilder hver dag. Så langt har over tusen kvinner vist seg frem uten hodeplagg på siden Stealthy freedom (hemmelige frihet). Siden har fått over 600.000 likes, og har ført til nærmest en egen protestbevegelse i Iran.

– De blir stadig modigere. Det er ikke uten risiko, man kan få 50 piskeslag for en slik atferd, sier Alinejad, som tirsdag var i Norge på en konferanse i regi av Fritt Ord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Modigere og modigere

Noen konkurrerer nærmest om å ta de modigste bildene. Nå finnes bilder av kvinner som poserer med frittflommende hår, foran kontoret til storayatollaen, utenriksdepartementet, religiøse landemerker og plakater av politiske og religiøse ledere. Til og med ved siden av bilene til moralpolitiet.

– Hvis man ser kvinner i det offentlige rom i Iran, for eksempel på TV, er de svartkledde og med håret strengt tildekket. Men dette er ikke vår kultur, det er påtvunget oss. Jeg vil gi de stemmeløse en stemme og dette er en ny plattform, sier Alinejad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene setter stopper for protester og uønsket aktivitet på Facebook og andre sosiale medier. Men folk finner måter å unngå sensuren på, ifølge Alinejad.

Skuffet over Norge

Alinejad har med interesse fulgt utenriksminister Børge Brendes (H) besøk i Iran forrige helg. Hun er skuffet over at han ikke i større grad tok opp temaet om kvinners rettigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har ikke sett at han har snakket med kvinner eller tatt opp temaet. Vestlige ledere går for langt i å gjøre regimet til lags, sier hun.

Hun trekker også frem den nyutnevnte norske ambassadøren til Iran. Aud Lise Norheim fikk stor plass i iranske medier da hun møtte landets president ikledd bunad fra Hedmark og med sjal. Det er synd, synes den iranske journalisten.

– Hvorfor gjør vestlige høytstående representanter dette? Et eksempel til sammenligning: Når iranske ledere reiser til Vesten, og de oppdager at det serveres alkohol, vil de forlate rommet og komme med en form for protest. De bøyer ikke av for noe som er viktig for deres verdisyn.

– Hvorfor kan ikke vestlige gjøre det samme? Kvinners rettigheter bør være viktige for dere. De tror kanskje de respekterer loven og kulturen, men de bidrar til å støtte opp om noe som er påtvunget, sier hun.