– Den sentralafrikanske republikk er vanskeligst å leve i

PÅ FLUKT: Om lag en fjerdedel av befolkningen i Den sentralafrikanske republikk er på flukt på grunn av borgerkrigen som herjer i landet som havner nederst på Legatum Prosperity Index. Bildet er fra flyktningleiren ved M'Poko internasjonale flyplass. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter
PÅ FLUKT: Om lag en fjerdedel av befolkningen i Den sentralafrikanske republikk er på flukt på grunn av borgerkrigen som herjer i landet som havner nederst på Legatum Prosperity Index. Bildet er fra flyktningleiren ved M'Poko internasjonale flyplass. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Norge er det beste landet i verden å leve i, havner Den sentralafrikanske republikk helt nederst i ny rangering. Borgerkrigen i landet har gjort vondt verre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Den sentralafrikanske republikk:
  • Landet er en tidligere fransk koloni som ble selvstendig i 1960.
  • Statsoverhode: Catherine Samba-Panza (fungerende president)
  • Statsminister: Mahamat Kamoun (leder overgangsregjering frem til endelige fredsforhandlinger er fullført)
  • Landet er nesten dobbelt så stor i areal som Norge.
  • Befolkningen var i 2013 på cirka fem millioner innbyggere (2013).
  • Hovedstad er Bangui.
  • Religioner: Protestantisk og katolsk kristendom, lokale religioner, islam
  • Landet er et av Afrikas fattigste og minst utviklede.
  • Mer enn 40 prosent av befolkningen er i alderen 0-14 år. Forventet levealder ved fødsel er 52,2 år for kvinner og 46,4 år for menn (2013).
  • 50 prosent av befolkningen er kristne mens islam praktiseres av 15 prosent av befolkningen. 35 prosent av befolkningen dyrker tradisjonelle lokale religioner.
  • Presidenten velges i allmenne valg for 5 år med mulighet for ett gjenvalg. Presidenten utnevner statsministeren og regjeringen. Kupp har imidlertid vært den vanligste form for maktoverføring.
  • Cirka 80 prosent av befolkningen lever av jordbruk som for det meste går til lokalt konsum.
  • Det er store mineralforekomster med hovedvekt på

    diamanter særlig i vest og sørvest; diamanter er landets viktigste eksportprodukt og står for 40-55 prosent av eksportinntektene. Det utvinnes også gull, uran, jernmalm, kobber og tinn.

  • Det er gratis og obligatorisk skolegang i aldersgruppen 6–14 år, men på grunn av borgerkrigen har skolene vært stengt det siste året.

  • 49 prosent av den voksne befolkningen er analfabeter.

Kilde: SNL.no

OSLO / BANGUI (ABC Nyheter): For sjette år på rad havner Norge på toppen av lista over verdens beste land å leve i.

Nederst, på 142. plass, ligger Den sentralafrikanske republikk. Med det faller landet en plass fra 141. plass i 2013.

Det er britiske Legatum Institute som har rangert 142 land etter en rekke faktorer, blant dem personlig frihet, hvor lett det er å starte egen næringsvirksomhet, kvaliteten på helse og utdanning, hvor trygge innbyggerne føler seg, hvor god økonomi folk har og hvor fornøyd de er med myndighetene. Legatum Prosperity Index ble publisert tirsdag.

Den sentralafrikanske republikk scorer veldig lavt på helse, sikkerhet, utdanning, sosial kapital, økonomi og muligheter for næringsvirksomhet.

Noen likheter

Det finnes noen likheter mellom landet på toppen og landet på bunnen av lista:

Begge har rundt fem millioner innbyggere, som er spredt ut på et stort landområde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Oslo og Bangui, den sentralafrikanske hovedstaden, har rundt en halv million innbyggere.

Den religiøse majoriteten er kristne både i Norge og Den sentralafrikanske republikk.

Begge landene er rike på naturressurser.

Men der stopper likhetene.

Og forskjellene er enorme - mens Norge altså er ett av verdens rikeste og tryggeste land å bo i, få barn i og vokse opp i, er Den sentralafrikanske republikk et av verdens minst utviklede land og et av verdens vanskeligste land å vokse opp i.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste statistikken fra FN viser at 139 av 1000 sentralafrikanske barn dør før de fyller fem år. Det gjør at landet har den femte høyeste barnedødeligheten i verden. Borgerkrigen som herjer i landet, har gjort vondt verre.

Ny voldsbølge

Om lag en fjerdedel av den sentralafrikanske befolkningen har flyktet fra sine hjem. Cirka halvparten av dem har forlatt landet for å søke tilflukt i ett av nabolandene. Resten oppholder seg i en av de mange leirene for internt fordrevne mennesker. Bare i hovedstaden Bangui er det et 40-talls slike.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da ABC Nyheter nylig besøkte det borgerkrigsherjede landet, hadde nye voldshandlinger i hovedstaden drevet flere folk på flukt fra sine hjem.

I løpet av ti dager i midten av oktober ble 13 mennesker drept og 242 såret. Om lag 6000 ble fordrevet fra hjemmene sine, og 1600 nye flyktninger fra Den sentralafrikanske republikk ble registrert i nabolandet DR Kongo, ifølge tall fra FN.

Urolighetene har fortsatt, noe som også har gjort hjelpearbeidet vanskelig i landet.

ABC Nyheter ble med UNICEF til flyktningleiren som ligger like ved den internasjonale flyplassen M´Poko. Les om det her.

Halvparten trenger humanitær bistand

Cirka 80 prosent av befolkningen i Den sentralafrikanske republikk lever av jordbruk, som for det meste går til lokalt konsum.

Produksjonen har blitt rammet av krisen i landet, ifølge en ny rapport fra FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) og Verdens matvareprogram (WPF).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landbrukssektoren er redusert med 46 prosent siden før krisen, ifølge rapporten.

Omtrent halvparten av landets befolkning har nå behov for humanitær bistand.

– Det er en lang liste med behov. Mødre forteller meg at de sliter med å få tak i det aller mest nødvendige til barna sine. Mange lever på ett måltid om dagen, sier nestleder for UNICEF i Den sentralafrikanske republikk, Judith Léveillée.

Les også: – Barn blir halshogd i Den sentralafrikanske republikk

Blodig borgerkrig

Landet ble kastet ut i voldsom konflikt etter at den hovedsakelig muslimske opprørsalliansen Séléka styrtet president François Bozize og satte inn sin egen leder Michel Djotodia i mars 2013.

Séléka-krigere gikk deretter amok og begikk omfattende grusomheter mot landets kristne. De plyndret og drepte sivile.

Kristne dannet sin egen væpnede gruppe - Anti-balaka - som siden har begått brutale overgrep mot landets muslimer. Det har vært frykt for folkemord og anklager om etnisk rensning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Djotodia gikk av som president i januar 2014, etter press fra andre land i regionen.

Forretningskvinnen Catherine Samba-Panza ble valgt som interimpresident.

Over 2600 er døde som følge av borgerkrigen. Begge parter anklages for grove menneskerettighetsbrudd, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Bakgrunn: Frykter folkemord i Den sentralafrikanske republikk

7600 FN-soldater skal beskytte befolkningen

En våpenhvile ble inngått i sommer, og i midten av september var en fredsbevarende FN-styrke på plass. De tok over ansvaret for fredsoperasjonen fra en internasjonal styrke med soldater fra Den afrikanske union (AU) og Frankrike.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN-styrken MINUSCA består av 7.600 soldater som skal beskytte sivilbefolkningen i landet, som har dobbelt så stort landareal som Norge.

Mindre enn en måned etter at FN-styrken tok over, da konflikten blusset opp igjen i begynnelsen av oktober, ble en FN-soldat drept i et angrep i Bangui. Åtte andre soldater ble såret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Amnesty: Etnisk rensing i Den sentralafrikanske republikk

En av verdens verste humanitære kriser

FN har definert situasjonen i Den sentralafrikanske republikk som en av verdens verste humanitære kriser akkurat nå. Den har status som en såkalt nivå tre-krise sammen med Irak, Syria og Sør-Sudan.

Nestleder for UNICEF i Den sentralafrikanske republikk, Judith Léveillée, appellerer til det internasjonale samfunn om å huske på krisen, som har fått lite oppmerksomhet i internasjonale medier.

– Vi må fortsette å snakke om krisen, og fortelle at det er et folk her som lider, sier Léveillée i UNICEF.

Les flere artikler fra ABC Nyheters besøk i Den sentralafrikanske republikk:

20.000-30.000 mennesker bor ved rullebanen i Bangui

Video: Dette er flyktningleiren ved flyplassen M'Poko

– Catherine Samba-Panza er president uten makt

– De sloss for ressurser, ikke for religion