Tiåring døde – mor siktet for grov omsorgssvikt

Den siktede moren ble varetektsfengslet for fire uker av Oslo tingrett mandag. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Den siktede moren ble varetektsfengslet for fire uker av Oslo tingrett mandag. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

To måneder etter at en ti år gammel gutt ble funnet død hjemme er moren pågrepet og siktet for grov omsorgssvikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen, som er i 30-årene, ble mandag formiddag pågrepet og fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett fordi politiet fryktet at hun ville forlate landet, skriver VG.

– Det dreier seg om en alenemor med en ti år gammel sønn. Det er en trist sak, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NTB.

Politiet ble varslet kort tid etter dødsfallet. I tiden som har gått har de hatt en løpende vurdering og funnet ut at det ikke forelå grunner til å pågripe moren. På grunn av nye opplysninger ble hun likevel pågrepet mandag.

– Pågripelsen foregikk rolig. Det var ingen dramatikk, sier politiadvokaten.

Politiet fikk i Oslo tingrett medhold i sin begjæring om fire ukers varetektsfengsling av kvinnen.

Over tid

Politiet vil foreløpig si lite om hva de mener omsorgssvikten mot gutten dreier seg om. Moren er ikke siktet for drap, men for omsorgssvikt med døden til følge. Kraby sier at siktelsen omfatter forhold som har skjedd «over en viss tid».

– Få dager etter dødsfallet fikk vi en foreløpig obduksjonsrapport. Vi venter på den endelige rapporten. Den er ventet å foreligge i midten av måneden. Før vi får den, vil vi ikke si noe om dødsårsaken, sier Kraby.

Avhør

Saken ble ikke kjent i mediene før tirsdag, men politiet har etterforsket siden august.

– Vi har gjort avhør av familie, venner, klassekamerater og skolen, sier politiadvokaten.

Den siktede moren var alene om omsorgen for tiåringen. Hun hadde heller ingen andre barn. Barnevernet har ifølge politiet så vidt vært inne i bildet overfor mor og sønn.

Erkjenner ikke straffskyld

Moren har vært gjennom en foreløpig rettspsykiatrisk undersøkelse.

Det er oppnevnt to sakkyndige som jobber med å få gjennomført en full judisiell observasjon av henne.

Kvinnens forsvarer, advokat Bjørn Rudjord, sier til VG at hun ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen.