Forsvaret trekker refs etter nakenbad-ordre

Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvaret ga en offiser kraftig kritikk for å ha beordret en kvinnelig soldat til å bade naken under en militærøvelse. Klagenemnda for disiplinærsaker har imidlertid gitt offiseren medhold i en anke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Refsen er dermed opphevet, skriver NRK.

Høsten 2011 ble den da 23 år gamle Alice Aspelund tvunget til å bade naken sammen med 30 andre mannlige soldater foran mannlig befal i Bodø. I ettertid sa hun at hun følte seg misbrukt, og at hun ikke kan anbefale andre jenter å dra i militæret på grunn av hendelsen.

Offiseren ble måneder senere forflyttet til en annen avdeling hvor han fikk en kontorjobb. Han fikk også en bot på 2.500 kroner.

– Må endre regelverket

At refsen nå er trukket tilbake, får Anniken Huitfeldt, leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomité (Ap), til å reagere:

– Forsvarsministeren må snarlig sørge for en endring av regelverket som gjør det krystallklart at den type ordre er uakseptabel, skriver hun i en e-post til VG.

– Jeg vil be om en nærmere begrunnelse fra forsvarsministeren om hvorfor begrunnelsen for opphevingen av refselsen holdes hemmelig. Når den holdes hemmelig er det vanskelig å fremme forslag til regelendringer, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fortsatt uakseptabelt

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) understreker at klagenemndas vurdering av saken er av en juridisk karakter.

– Den uavhengige klagenemnda har gjort en juridisk vurdering. Men det er også en moralsk og etisk side som gjør at denne type hendelser er helt uakseptable. Det skal ikke være slik at en mannlig eller kvinnelig soldat skal tvinges til å bade naken foran sine medsoldater, sier Søreide til NRK.

Pressetalsmann Dag Aamoth i Forsvaret sier mandag at de står fast ved at offiseren handlet feil, selv om han ikke refses.

– Det er uakseptabelt at en kvinnelig soldat skal beordres til å bade naken foran sine medsoldater, sier han.