Spania vil ikke gi Catalonia noe valg

Barcelona har vært preget av en rekke demonstrasjoner de siste årene der tilhengere av selvstendighet har krevd en folkeavstemning om løsrivelse fra Spania. Foto: Albert Gea / Reuters / NTB scanpix
Barcelona har vært preget av en rekke demonstrasjoner de siste årene der tilhengere av selvstendighet har krevd en folkeavstemning om løsrivelse fra Spania. Foto: Albert Gea / Reuters / NTB scanpix

Catalonia insisterer på å holde en folkeavstemning om selvstendighet. Det har den spanske regjeringen ingen planer om å tillate.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har sett, jeg vet ikke helt hva jeg skal kalle det, en plan om å holde noe som ligner på en kvasi-avstemning, en avstemning som ikke innfrir normene i et demokrati, sier statsminister Mariano Rajoy.

Han vil ikke gjøre som regjeringen i London. Den lot Skottland holde en avstemning om selvstendighet og lovet å respektere utfallet. Madrid tar ikke samme sjansen.

I et siste forsøk på å stanse en planlagt avstemning 9. november, populært kalt 9N, går regjeringen igjen til grunnlovsdomstolen for å få den erklært ugyldig. Og ber samtidig om at avstemningen må utsettes mens domstolen behandler saken.

Les også: Madrid vil ha katalansk folkeavstemning erklært ulovlig

Symbolsk

Katalanske ledere har prøvd å omgå domstolen ved å gjøre den allerede rådgivende folkeavstemningen til en mer symbolsk, uoffisiell «borgerkonsultasjon» som arrangeres av frivillige.

Ingen internasjonale valgobservatører blir invitert. Det blir ingen offisielle manntallslister, men alle innbyggere over 16 år får lov til å stemme.

Professor Marcel Mateu ved Universidad Autónoma i Barcelona har kalt det en balansegang i juridiske detaljer der begge parter nå leter etter smutthull.

– Det er grunnlag for å utfordre avstemningen, og det er grunnlag for ikke å gjøre det, sier han til den katalanske nyhetstjenesten VilaWeb.

Bakgrunn: Catalonia vil ha folkeavstemning om uavhengighet

Stemning

Det har uansett vist seg vanskelig å holde tilbake bølgen av katalansk separatisme.

Titusenvis har deltatt i demonstrasjoner for selvstendighet i regionens hovedstad Barcelona, og selv et nei-resultat i Skottland ga dem ny giv.

– Om Skottland kan stemme, hvorfor ikke Catalonia? har regionspresident Artur Mas spurt.

Et stort flertall av katalanerne ønsker en avstemning om fremtiden. Men målingene har også fordelt tilhengere og motstandere av selvstendighet omtrent på midten.

Catalonias 7,5 millioner innbyggere har allerede sitt eget språk og har lange historiske og kulturelle røtter og tradisjoner. Som i andre av Spanias regioner har de allerede stor grad av selvstyre, men siden eurokrisen rammet for fullt, har ønsket om løsrivelse vokst seg sterkere.

Les også: Separatister reiste til Skottland for å lære løsrivelse

Industri

Som egen stat ville Catalonia blitt det 99. største landet i verden foran Papua Ny-Guinea. Det ville hatt et brutto nasjonalprodukt på over 200 milliarder euro, større enn Portugals.

Catalonia er viktig for spansk industri, kalles landets «fabrikk» og tar med seg nesten 20 prosent av spansk brutto nasjonalprodukt om regionen bryter ut. Men en løsrivelse vil også skape konflikt om hvordan en spansk statsgjeld på nesten 1.000 milliarder euro skal fordeles.

Konflikt vil også en katalansk søknad til EU skape. Der sitter Spania på vetorett.

Men først må spanjolene og katalanerne bli enige om regionen i nordøst i det hele tatt får gå til urnene 9. november.

Personvernpolicy