Danske dømt for å spionere på naboen med drone

Et multikopter, eller en drone, med kamera. Også i Norge har det ifølge Luftfartstilsynet har det vært en voldsom økning i slike farkoster de siste årene.
Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
Et multikopter, eller en drone, med kamera. Også i Norge har det ifølge Luftfartstilsynet har det vært en voldsom økning i slike farkoster de siste årene. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En danske fra Vejle er dømt til å betale en bot fordi han gjentatte ganger sendte en drone opp i luften i et villastrøk for å kunne se inn i naboenes vinduer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den ulovlige flygningen ga en bot på 3.500 kroner, sier Keld Zülow i Trafikstyrelsen til Jyllands-Posten.

Trafikstyrelsen, det statlige direktoratet som har ansvaret for å kontrollere at reglene følges, merker at bruken av droner blant privatpersoner er i vekst også i Danmark. Månedlig mottar myndighetene en håndfull anmeldelser om ulovlig bruk av slike fjernstyrte fly.

Det er imidlertid ikke bare nysgjerrige naboer som har fått øynene opp for dronenes anvendelighet. Ifølge politiet har narkotikaselgerne i Christiania flere ganger hatt en drone flygende over fristaden for å kunne være på vakt for razziaer eller lignende.

Les også: Forsvaret anmelder droneflygeren over Lærdal

Enkeltpersoner kan straffes med bøter på opptil 5.000 danske kroner ved ulovlig bruk av de små robotflyene, mens bedrifter risikerer å måtte punge ut med opptil 10.000 kroner. I verste fall kan myndighetene beslaglegge dronen.