Sexy halloween-kostymer skaper reaksjoner

Det har også verset falske bilder av sexy ebola-sykepleier-kostymer. Men dette er ekte. Skjermdump fra nettbutikk.
Det har også verset falske bilder av sexy ebola-sykepleier-kostymer. Men dette er ekte. Skjermdump fra nettbutikk.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sexy sykepleier med ebola beskyttelse, på utvalgte deler av kroppen, er årets tilskudd til paraden av seksualiserte kostymer for unge kvinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Råd til foreldre:

Husk:

- det er DU som bestemmer!

- det er DINE penger!

Argumentet om at ALLE går slik er en selvoppfyllende profeti.

Barn ser ikke bikinier som sexy. Hva som er seksuelt er det de voksne som definerer.

Og nettopp derfor:

- barnas klær er VÅRT ansvar.

Slik finner du kostyme:

Før du kjøper noe du skal bruke en gang. Sjekk skapet en gang til. Har du en saks og litt kreativitet så har du et kostyme.

– Absurd, sier Anne Bitsch, forfatter og stipendiat ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo til ABC Nyheter. Hun vil bare kommentere det med to ord. Og legger til:

– Smakløst.

– All påkledning er seksuell, sier Ingun Grimstad Klepp til ABC Nyheter.

Hun er etnolog og forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO). Hun mener at all påkledning av kvinner må ses i et kjønnsperspektiv og at det ikke bare er utkledning til kvinner som er seksualisert, men også den måten kvinner pyntes i vår kultur.

Vanskeligere for kvinner

– Koblingen mellom det å være feminin og seksuell er svært nært knyttet. Er det så stor forskjell på det man kler seg ut som til Halloween og det man ville hatt på seg på et julebord? spør hun retorisk.

Hun viser til at jo finere festen er jo mer hud viser kvinnene og jo mer klær har mennene på seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kvinner har ikke den samme muligheten til å være både pyntet og ikke-seksualisert som menn har. De kan bare ta på seg en dress til en hver anledning. Reglene er mye mer intrikate for kvinner.

Klepp nevner som eksempel at det er kulturelle regler for hvem som det er akseptert har dype utringinger: unge, men ikke for unge kvinner. Og hvordan det å bruke sminke har beveget seg fra å være for prostituerte til å bli akseptert av alle. Men også hvordan kvinner kan kle seg ut som prostituerte, med nettingstrømper og korsetter, uten at de ellers støtter prostitusjon. Hun oppfordrer alle til å tenke over hva man støtter ved å kle seg slik og påpeker at det finnes alternativer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seksualisert påkledning kobles til seksualisert vold

Barn tenker nok ikke på kostymer på samme måte som voksne, men i noen tilfeller er det likevel ikke tvil om at det er over streken. Skjermdump fra sosiale medier.Barn tenker nok ikke på kostymer på samme måte som voksne, men i noen tilfeller er det likevel ikke tvil om at det er over streken. Skjermdump fra sosiale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det store fokuset på kropp skaper problemer for unge kvinner med dårlig selvbilde, mener Klepp, men peker på at de virkelig store problemene oppstår når påkledningen fører til at kvinner blir sårbare.

– Voldtektsofres påkledning blir påpekt i norske rettssaker. Den måten vi kler oss er viktig for den måten vi blir bedømt av andre, sier hun til ABC Nyheter og påpeker at både seksualisert vold og trakassering av kvinner er et stort problem.

Lisa Arntzen, ved Dixi Ressurssenter i Oslo, mener at det er svært viktig å understreke at det uansett hvordan man går kledd ikke er greit med voldtekt.

– Men hva kommuniserer disse sexy kostymene til unge kvinner, spør hun.

Hun forteller også at voldtektsofre blir spurt om hva de hadde på seg i rettssalen og i avhør.

– Bistandsadvokater gir også råd om hvordan man skal kle seg og opptre for å fremstå som «verdige offer». Men voldtektsofre er helt forskjellige og det er ikke slik at bare de med miniskjørt blir voldtatt, påpeker hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er ikke bare absurd i et likestillingsperspektiv, mener skribent og medisinstudent Warsan Ismail.

– Umenneskelig

– Å kle seg som en sexy ebola-sykepleier er å bagatalisere en alvorlig viral epidemi som har kostet mange liv. Privilegerte, friske og ikke-utsatte mennesker gjør et alvorlig helse- og samfunnsproblem til en vits på en fest, sier hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er rett ut umenneskelig.

Også skribent og medisinstudent Mina Adampour reagerer på kostymet.

– Det sier noe om at gapet mellom fattig og rik, syk og frisk, er blitt så stort at mennesker ikke klarer å ta det inn over oss. Vi gjør lidelsen til de fattige om til en festlighet, sier hun til ABC Nyheter.

– Det viser også hvor ignorante mennesker kan være.

De som selger ebola-kostymene, fnyser av kritikken:

Det er flere som har valgt å kle seg ut som terrorister fra IS. Noen gjør det også sexy. Skjermdumper fra sosiale medier.Det er flere som har valgt å kle seg ut som terrorister fra IS. Noen gjør det også sexy. Skjermdumper fra sosiale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Warsan viser også til alle IS-kostymer som har versert på sosiale medier i USA.

– Jeg håper ingen i Norge henfaller til denne idiotien, sier hun og fortsetter:

– Dette er dårlig humor på bekostning av lidende mennesker i Midtøsten og Vest-Afrika i et forsøk på å virke skarp og dagsaktuell.

Kostymer med referanser til skolemassakre og bombingen av maratonløpet i Boston har også skapt avsky i USA. Dette oppstår fordi utkledninger er å leke med normer og ofte på kanten av det aksepterte, skal vi tro forskerne.

– Man ikler seg det man ellers ikke har lov til, utkledning er lek med normer, mener Klepp og fortsetter:

– Dermed vil man få de samme problemstillingene som med humor: hva kan man ikke spøke med?

– Tror du vi vil få se blodige AUF-tskjorter fra 2011 som kostymer i Norge?

Virginia Tech genseren referer til skoleskytingen i 2007 der 33 mennesker ble drept. Det er til nå den blodigste skyteepisoden i USA. Foto fra sosiale medier.Virginia Tech genseren referer til skoleskytingen i 2007 der 33 mennesker ble drept. Det er til nå den blodigste skyteepisoden i USA. Foto fra sosiale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en interessant parallell, men jeg tror ikke det er sannsynlig fordi Norge er så lite og den tragedien så stor, risikoen for å treffe noen som virkelig vil bli støtt av det er for stor, mener Ingun Grimstad Klepp.

Diskuterer ikke kleskultur

Hun mener det er underlig at vi ikke diskuterer klesnormer i Norge på samme måte som vi diskuterer matkultur.

– De siste årene har klærne for babyer blitt stadig mer kjønnet. Hvorfor ønsker vi at man til en hver tid skal kunne se om en baby er gutt eller jente? Det er åpenbart uøkonomisk fordi det gjør det vanskeligere å la klærne gå i arv. Men det diskuteres ikke, slår hun fast.

ABC Nyheter har i dag vært i kontakt med flere av nettbutikkene som selger denne typen kostymer i USA. De opplyser at de selger mye kostymer til Norge, men hadde ikke oversikt over hvilke eller ønsket ikke opplyse om det.

Buzzfeed ba en gjeng menn ikle seg sexy kostymer. Så absurd ble det: