Raftopris-vinner med advarsel til Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske Pavel Tsjikov er i Norge denne uka for å ta imot Raftoprisen for 2014. Han råder nordmenn til å følge godt med på hva som skjer i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tsjikov er leder for den russiske menneskerettighetsorganisasjonen Agora, som for en drøy måned siden fikk vite at organisasjonen ved dens leder er tildelt årets Raftopris. Agora består av 35 jurister som fører saker knyttet til myndighetenes overgrep i de fleste av Russlands regioner. Situasjonen i Russland kan være vanskelig å begripe i et land der vi føler at vi har sterk rettssikkerhet:

– Mitt hovedbudskap til Norge er at dere ikke må tro at dere er helt upåvirket av situasjonen i Russland. Dere deler grense med oss, og det er en gjensidig påvirkning på flere områder. Med den økte spenningen mellom Vest-Europa og Russland, særlig som følge av situasjonen i Ukraina, bør dere holde godt øye med Kreml og reagere raskt og korrekt på utspill derfra som kan bidra til å undergrave rettigheter i deres eget land, sier Tsjikov til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

God oppmerksomhet

Raftoprisen gis til personer og organisasjoner som kjemper for menneskerettighetene, med håp om å synliggjøre arbeidet som utføres. Så langt har prisen innfridd:

– Vi har fått god dekning i russiske medier, noe som er verdt å merke seg siden russiske medier ikke vanligvis vier plass til organisasjoner som oss. I advokatkretser er det en anerkjennelse av hvordan vi jobber, og våre jurister er stolte av å jobbe med Agora. Vi er helt siden vi startet opp blitt sett på som en litt eksklusiv klubb med profesjonelle advokater som jobber med menneskerettigheter, et medlemskap advokater setter høyt. Nå kommer i tillegg en internasjonal anerkjennelse som betyr mye, prisen viser at vi er på rett vei.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan ikke ta pengene

Raftoprisen er et diplom og en sjekk på 20.000 amerikanske dollar, penger Agora ikke ta imot på grunn av den kompliserte situasjonen i Russland. Fordi menneskerettighetsorganisasjoner assosieres med Vesten, vil all mulig støttevirksomhet derfra kunne bli oppfattet som at Agora er agent for utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har prisen hatt noen negative konsekvenser for dere?

– Det er egentlig ikke et poeng for oss. Vi ønsker oppmerksomhet rundt arbeidet vårt og særlig forverringen av forholdene de siste to årene. Det er upassende at vi får merkelapper som spioner og agenter, men vi aksepterer at det er prisen for oppmerksomheten.

Konferanse

I juli stemplet det russiske justisdepartementet Agora som «utenlandsk agent». Som «utenlandske agenter» møter de økte krav til rapportering om økonomi og virksomhet. Å motta støtte fra utlandet kan for eksempel oppfattes som forræderi og føre til at organisasjonen tvangsoppløses.

Lørdag trosser Tsjikov faren for videre forfølgelse fra russiske myndigheter når han er hovedtaler på Raftopris-konferansen i Bergen. Han skal snakke om situasjonen i Russland, og arbeidet til Agora med å forsvare aktivister, bloggere, journalister og ikke-statlige organisasjoner.

Dagen etter skal Raftoprisen deles ut på Den Nationale Scene (DNS) i Bergen.