– Dette har Norge råd til

Hilde Opoku i Miljøpartiet de Grønne uttrykker entusiasme rundt teamet i utstillingen Lev vel.Foto: NTB scanpix
Hilde Opoku i Miljøpartiet de Grønne uttrykker entusiasme rundt teamet i utstillingen Lev vel.Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøpartiet De Grønne etterlyser mer støtte fra staten til løsninger som gjør det billigere og mindre tidkrevende å leve miljøvennlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi mener at staten bør bidra med bevisstgjøring og kunnskap når det kommer til omstillinger innen husholdning, sier Hilde Opoku i Miljøpartiet De Grønne til ABC Nyheter.

Hun sier partiet er superentusiastiske til åpningen av Lev vel – en utstilling med miljøvennlige designløsninger innen mat, tekstil og bolig som åpner i Oslo i torsdag.

På kunstvisningen vises blant annet oppskrifter som gjør at du kan droppe kjøleskapet, papir som redder frukten og bukser en kan leie og levere tilbake.

Mange av løsningene baserer seg også på redesign og skal inspirere folk til å tenke gjenbruk.

– Det er litt som å finne opp hjulet på nytt; det handler om å ta med gammel kunnskap inn i dagens samfunn, forklarer Hilde Opoku.

Les også: Verden når ikke sine miljø-mål

Vi har råd

Miljøpartiet ønsker også å støtte forretningskonsepter som bidrar til “det grønne skiftet”, men kan ikke si hva dette vil koste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den eksakte prisen i overgangsperioden vet vi ikke, men dette har vi råd til, slår Opoku fast.

Partiet mener livsstilsendringer som gjør ressurskrevende teknologier overflødig er helt nødvendig dersom vi skal få et samfunn i økologisk balanse.

- Ikke minst er dette avgjørende for energietterspørsel og materialutvinning i et globalt perspektiv, legger hun til.

Partiet understreker også at det er viktig at utviklingslandene tenker miljøbevisst.

–For land i utvikling handler dette om å hoppe over våre feilgrep og gå rett på det moderne bærekraftsamfunnet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nå kan sneipen bli til miljøvennlig teknologi

Gulrot ikke pisk!

Fremskrittspartiet sin side mener det er viktig å tenke belønningstaktikk fremfor straff når det kommer til miljøspørsmål.

- Vi er mest tilhenger av «gulroten», som innebærer at det gjøres økonomisk lønnsomt å velge gode løsninger både i næringslivet og i den enkelte husholdning, sier

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han trekker frem at skatter og avgifter kan benyttes for å påvirke folks adferd samtidig som han mener bevilgninger til kunnskap og forskning kan bidra til å skape ny teknologi og fremme innovasjon – også i den fornybare sektoren.

Vil inspirere et bredt publikum

Utstillingen åpner på DogA Norsk design- og arkitektursenter i kveld og byr på alt fra tekstildesigner Nina Skarras verker til bidrag til Adidas og Greenpeace- felles har de det at de ønsker bærekraftige løsninger.

- Vi ønsker å fortelle et bredt publikum om hvordan man ved hjelp av designløsninger innen mat, interiør og bolig kan løse utfordringer vi står overfor i fremtiden, sier Benedicte Sunde, en av kuratorene for utstillingen.

Sunde mener det er viktig å snu tankegangen fra at det er for sent- til at det finnes håp for et bedre klima.

- Mye av det som stilles ut er ting folk kan gjøre hjemme. Det handler også om å ta i bruk mye av den kunnskapen vi sitter på fra før av om gjenbruk- som å lappe og legge opp klær, sier hun