Fullt kaos om genmodifisert mais:Tine Sundtoft bryter barriere - sier genmodifisert mais er tillatt

BRYTER GMO-BARRIERER I NORGE: Statsminister Erna Solberg og klima- og klima- og miljøminister Tine Sundtoft. Men de mener GMO-gjennombruddet kom i rødgrønn tid. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix.
BRYTER GMO-BARRIERER I NORGE: Statsminister Erna Solberg og klima- og klima- og miljøminister Tine Sundtoft. Men de mener GMO-gjennombruddet kom i rødgrønn tid. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre-/Frp-regjeringen sier omsetning av genmodifisert mais i Norge for første gang er godtatt - men skylder oppsiktsvekkende nok på SVs forhenværende miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er GMO-planter:

Med genmodifiserte organismer (GMO) menes enhver levende organisme (plante, dyr, bakterie osv.) som har fått sitt arvestoff endret ved hjelp av genteknologi.

Genteknologi gjør det mulig å sette arvestoff (DNA) sammen på nye måter og overføre DNA mellom organismer. Genmodifiseringen kan bestå i at organismen får ekstra gener, at gener blir forandret eller at deler av eller hele gener fjernes.

Spørmålet om å ta i bruk GMO vekker strid i Norge, Europa og store deler av verden. GMO-avlinger er imidlertid på sterk frammarsj.

Bergens Tidende melder onsdag kveld at klima- og miljøminister Tine Sundtoft sier ja til å godkjenne to genmodifiserte maissorter for omsetning i Norge.

Dermed avgjøres en langvarig strid som har ligget i Klima- og milødepartementet siden 2008, og en prinsipiell grense i Norge er brutt:

Nå blir GMO-mais tillatt solgt i Norge. Tillatelsen gjelder ikke dyrking her til lands.

Men til ABC Nyheter sier Sundtofts politiske rådgiver Jens Frølich Holte (H) at Sundtoft likevel vil vurdere et forbud.

Les også: Har ikke avvist gen-mais | ABC Nyheter

- Ikke noe GMO-vedtak

- Det er ikke fattet noe vedtak. Det som har skjedd, er at vi har sagt sannheten: Disse to maislinjene har vært lovlige i Norge i et par år. Hvis de er tillatt i EU, blir de tillatt i Norge hvis ikke Norge nedlegger forbud i rimelig tid. Og det gjorde ikke den forrige regjeringen, sier Holte til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Disse maislinjene ble tillatt i EU for ganske mange år siden. Det er ikke uaktuelt å forby disse maislinjene. Det vil vi vurdere, legger han til.

De to rødgrønne regjeringene hadde saken til behandling, men verken SVs miljøvernminister Erik Solheim eller Bård Vegar Solhjell fattet noen beslutning.

Det skyldtes at Arbeiderpartiet i likhet med Høyre ønsket GMO velkommen. SV klarte imidlertid å utsette beslutningen - trodde de.

Les: Solhjell overlater GMO-mais til blåblå regjering

På kant med Sylvi Listhaug

Høyres klima- og miljøminister kommer på kant med Frps landbruks- og matminister Sylvi Listhaug dersom hun går inn for å godta GMO-mais til mat og fôr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sylvi Listhaug var klar overfor ABC Nyheter på at hun ikke vil ha gen-tukling av norsk matproduksjon.

Men ifølge politisk rådgiver Holte vil regjeringen altså vurdere forbud likevel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Da må saken belyses bedre. Og vi må få informasjon fra produsentene, sier han.

- Saken har jo vært belyst siden 2008? Og noe av innvendingene fra forrige regjering mot å godkjenne, er at produsentene nektet å gi de nødvendige opplysningenke?

- Ja, men dette har en holdbarhetsdato hvis man ikke setter foten ned. Og forrige regjering gjorde aldri det, svarer Holte.

Les også: Gen-industrien svarer ikke | ABC Nyheter

Utredninger siden 2008 ikke nok

- Jeg trodde det måtte en positiv godkjenning til i Norge for GMO-varer?

- Nei, hvis de er godkjent i EU, blir de etter rimelig tid tillatt i Norge, svarer politisk rådgiver Jens Frølich Holte.

Ifølge ham dreier søknadene seg kun om frø. Monsantos søknad tyder imidlertid på at det dreier seg om omsetning også til mat og fôr.

- Hva gjør dere nå med dette?

- Nå må vi få belyst saken bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Har du forståelse for at at det virker rart at en sak som har vært belyst av en rekke instanser siden 2008, trenger mer utredning?

- Jeg kan ikke svare for hvordan forrige regjering håndterte disse GMO-søknadene, sier Holte.

I EU er det stor motstand mot genmodifiserte landbruksplanter. Høyres og KrFs søsterparti i Ungarn, Fidesz, har grunnlovsfestet forbud mot GMO.

Bård Vegar Solhjell besvarte ikke spørsmål om saka sent onsdag kveld

Les: Heftig strid om genmodifisert mais i EU