– Joshua holdes i live av moren

DØMT TIL LIVSTID: Joshua French under domsavsigelsen i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Foto: John Bompengo / NTB scanpix
DØMT TIL LIVSTID: Joshua French under domsavsigelsen i Ndolo-fengselet i Kinshasa. Foto: John Bompengo / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moren til livstidsdømte Joshua French har vært i Kongo i snart ett år. Søsteren Hannah tror ikke broren lever lenge om moren reiser hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Joshua French ble i februar dømt til nok en livstidsstraff i det militære rettssystemet i Kongo. Domstolen mente han er skyldig i drap på sin venn og cellekamerat Tjostolv Moland, som ble funnet død på fengselscella de to delte i N'dolo-fengselet i august i fjor.

Nå mener støttegruppen for Joshua French at noe må gjøres for å få nordmannen ut av fengselet.

– Joshua sitter dødsdømt i Kongo etter en farse av rettssaker. Dømt blant annet som spion for Norge. Han har vært utsatt for justismord. Nå må regjeringen og UD ta grep for å få til en løsning, sier Arvid Gramstad i støttegruppa til Nordstrands Blad.

Les også: Fem år i fengsel for Joshua French

– Vil gjøre de fleste syke

Hannah French, søsteren til den livstidsdømte nordmannen, mener det eneste som holder liv i broren er at moren Kari Hilde French fortsatt befinner seg i Kongo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har hun snart gjort i ett år, skriver Nordstrands Blad.

Hannah beskriver tilstanden til broren som dårlig.

– Jeg tror de fleste kan tenke seg at 5,5 år i en liten celle vil gjøre de fleste syke, både fysisk og psykisk. De hygieniske forholdene er ikke til å skryte av, og når en i tillegg mister en av sine beste venner på den måten Joshua gjorde så går det ut over den psykiske helsa også, sier hun.

Les også: French-advokat mener Kongo haler ut tiden

Saken fortsetter under bildetI KONGO: Kari Hilde French og Joshua French etter under rettssaken mot Joshua French i Ndolo-fengselet i Kinshasa tidligere i år. Foto: John Bompengo / NTB scanpixI KONGO: Kari Hilde French og Joshua French etter under rettssaken mot Joshua French i Ndolo-fengselet i Kinshasa tidligere i år. Foto: John Bompengo / NTB scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anklaget for rømningsforsøk

I alt sju personer ble pågrepet etter at Joshua French 3. august ble anklaget for å ha forsøkt å rømme fra soning.

French ble i vår overført til en leilighet med lettere soningsforhold på grunn av sin helsetilstand. Men etter hendelsen har nordmenn igjen måtte sone i N'dolo-fengselet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kari Hilde French har tilbakevist påstandene om at sønnen forsøkte å rømme.

– Han har sittet som fange i en bolig utenfor fengselet en tid. Vaktene fra Ndolo-fengselet har ikke vært påpasselige nok, og han tok seg en tur, skrev hun på bloggen.

Les også: – Joshua ble angrepet i fengselet

Avviste forespørsel

Under FN-toppmøtet i New York i september ville ikke Kongos president Joseph Kabila møte statsminister Erna Solberg eller utenriksminister Børge Brende for å drøfte situasjonen for den fengslede nordmannen.

Kongolesiske myndigheter har tidligere gjort det klart at en benådning fra president Kabila trolig er Frenchs eneste håp, men har i lang tid avvist norske ønsker om å få til dialog om en løsning på saken.