Bygd i Odda uten veiforbindelse etter uvær

Innbyggerne i bygda Hjøllo i Odda i Hordaland er uten veiforbindelse etter at en bru har rast sammen. Også fem hus er tatt av flommen i Odda. I Flåm i Sogn og Fjordane er 188 personer evakuert.

Følg direktesendingen fra flommen på Vestlandet her. (Video vises i samarbeid med TV 2)
Følg direktesendingen fra flommen på Vestlandet her. (Video vises i samarbeid med TV 2)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Odda har fundamentet på østsiden av brua som går over Opoelva, kollapset. Det har ført til at 15 hus i Hjøllo nå er uten veiforbindelse.

– Det er ikke alternative bilveier inn. Vi må se på tiltak, for skadene er så store at det vil ta lang tid å fikse dem, sier ordfører John Opdal i Odda kommune til NRK.

Antall evakuerte i Odda ble onsdag oppjustert.

– Vi har evakuert rundt 75 personer fra 39 boliger, forteller Opdal til Haugesunds Avis.

Fem hus knust

Fem hus er så langt tatt av flommen i Odda. – De ble knust til pinneved, sier ordføreren til NRK.

Flere hus står i fare for å lide samme skjebne siden elven Opo – som renner gjennom Odda sentrum – graver ut grunnen under flere av husene.

Opdal opplyser at det kommunale kriseteamet nå fokuserer på å bistå de fem familiene som har mistet husene sine. Vannstanden er på vei ned, men elven går fortsatt langt over sine bredder. Politiet opplyser til NTB at ingen personer er skadd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Kommuner på Vestlandet i krisemøte for å takle flom og jordras

Demning kan kollapse

Også i Flåm i Sogn og Fjordane merkes uværets herjinger. Rundt 150 mennesker er evakuert – blant annet fordi man frykter at en demning i Flåmsdalen vil kollapse.

– Vi venter nå på at NVE skal vurdere dammen, og vi håper at folk kan dra tilbake til hjemmene sine når den vurderingen er gjort. Siste meldingene vi har fått, er at flommen er på vei tilbake, sier operasjonsleder Bengt Næss til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen ble evakuert fra husene sine og noen fra terrenget. En større gruppe der også flere barn var med, søkte ly under en steinhylle før de ble evakuert med helikopter.

Enorme vannmengder

I Voss er vannmengdene enorme. Flomvarselet for Voss er på høyeste nivå – nivå fire – i rangeringen til Norges vassdrags- og energidirektorat ( NVE ).

– Det har regnet kraftig tre dager på rad. Spesielt i Vossovassdraget er utslagene store. Vannmengden er den største som er målt siden målingene startet i 1892, sier vakthavende hydrolog Elin Langsholt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra klokken sju tirsdag morgen til samme tid onsdag kom det 99,1 millimeter nedbør, skriver Dagbladet. Også andre steder i Hordaland har det regnet mellom 80 og 100 millimeter det siste døgnet. I Rogaland og Sogn og Fjordane har det også regnet hardt det siste døgnet, men stort sett mindre enn 80 millimeter.

NVE innrømmer onsdag at flommen ikke var godt nok varslet, melder NRK.

– Det burde vært meldt rødt også andre steder enn i Hordaland, sier sjefingeniør Inge Lavoll i NVE.

I videoen under kan du se hvilke områder som er hardest rammet av flommen (saken fortsetter under videoen)