– Gud er ingen magiker med en tryllestav

REELLE: Den populære pave Frans mener teorier om evolusjon og Big Bang er reelle. Foto: Epa/NTB scanpix
REELLE: Den populære pave Frans mener teorier om evolusjon og Big Bang er reelle. Foto: Epa/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pave Frans med oppsiktsvekkende uttalelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den katolske kirke har lenge hatt rykte på seg for å være i mot vitenskap. Fysikeren Galileo Galilei ble blant annet i 1634 tvunget av den katolske kirke til å fornekte teorien om at Solen er midtpunkt i solsystemet.

Men under en tale ved det pavelige vitenskapsakademiet uttalte pave Frans at teorier om evolusjon og Big Bang er reelle.

– Når vi leser om skapelsen i Genesis (første Mosebok), risikerer vi å fremstille Gud som en magiker, med en tryllestav og i stand til å gjøre alt. Slik er det ikke, sa paven nylig ifølge britiske Independent.

Les også: Her blir paven «tatt av vinden»

– Uttalelse er betydelig

Den katolske kirkens overhode mener Gud skapte mennesket og lot de utvikle seg i henhold til interne lover som han ga til hver enkelt.

– Bing Bang, som vi i dag mener er opprinnelsen til verden, motsier ikke intervensjon av den guddommelige skaperen, men snarere krever det, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor og leder for Italias nasjonale institutt for astrofysikk Giovanni Bignami forteller til nyhetsbyrået Adnkronos at pavens uttalelser er oppsiktsvekkende.

– Pavens uttalelse er betydelig. Vi er de direkte etterkommerne fra Big Bang som skapte universet. Evolusjonen kom før skapelsen, sier han.

Les også: Pave Frans talte til 150.000 på Petersplassen

Har blitt populær

Siden han ble innsatt som den katolske kirkens overhode 13. mars i fjor, har Pave Frans gjort seg populær.

11. desember ble han kåret til årets person av det amerikanske magasinet Time.

– For å ha brakt pavedømmet ut av palasset og ut på gatene, for å forplikte verdens største kirke til å konfrontere sine største behov og for å ha balansert dom opp mot nåde. Pave Frans er årets person i 2013, uttalt redaktøren Nancy Gibbs om kåringen.

– Sjelden har en nykommer på verdensscenen fått så mye oppmerksomhet så fort – fra unge og gamle, troende og kynikere – som pave Frans, sa hun videre.