Ytterligere tre risiko-fjell

Åkneset på Sunnmøre er et av fire høyrisikoobjekter som overvåkes døgnet rundt på grunn av faren for et katastrofalt ras. Foto: NVE.
Åkneset på Sunnmøre er et av fire høyrisikoobjekter som overvåkes døgnet rundt på grunn av faren for et katastrofalt ras. Foto: NVE.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens alle følger med på Mannen i Romsdalen fortsetter den døgnkontinuerlige overvåkingen av tre andre «høyrisikoobjekter». Det kan finnes flere fareområder som ikke er identifisert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire fjellområder i Norge er foreløpig identifisert som «høyrisikoobjekter» og må overvåkes døgnet rundt.

Disse områdene er Åkneset og Hegguraksla på Sunnmøre, i tillegg kommer Mannen i Romsdalen og Nordnesfjellet i Troms.

– Disse områdene har så mange sprekkdannelser og en slik geologi at vi mener de har høy risiko for å kunne forårsake et stort fjellskred. Det er konklusjonen etter nøye vurderinger, sier avdelingsdirektør i Skred- og vassdragsavdelingen i NVE, Anne Britt Leifseth, til ABC Nyheter.

NVE er nasjonal flom- og skredmyndighet, og jobber generelt med å øke kunnskapen om fareområder.

– Man kan ikke utelukke at det finnes flere slike risikoområder i et så stort land med så mye fjell, men vi forsøker å kartlegge gjennom de fylkesvise undersøkelsene, sier Leifseth.

– Når fare er avdekket vurderes eventuelle sikringstiltak. I disse fire fjellenes tilfelle er det umulig å sikre seg mot et stort skred. Det eneste man kan gjøre er å innføre en god overvåking, slik at man rekker å varsle lokalsamfunnene og det kan gjennomføres evakuering for å unngå fare for liv og helse, sier Leifseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Geologiske Undersøkelser jobber med fylkesvis kartlegging av fjellskred på oppdrag fra NVE.

Les også: Derfor har de ikke sprengt mannen ennå

Avansert måleutstyr

Overvåkingen av høyrisikoobjektene gjøres med avansert måleutstyr i verdensklasse og tunge installasjoner oppe på fjellet. Det er boret flere hundre meter ned i de fire fjellene for å se hvordan de er sammensatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktør for Skred- og vassdragsavdelingen i NVE Anne Britt Leifseth. Foto: NVE.Direktør for Skred- og vassdragsavdelingen i NVE Anne Britt Leifseth. Foto: NVE.

Måleinstrumentene måler både i grunnen og i overflaten, og disse målingene overvåkes døgnet rundt.

– Når fjell raser ut skjer det ikke over natta, men i form av en rørelse som kan øke mer gradvis, sier Leifseth.

Mannen har også slike installasjoner på fjellet og nede i dypet.

– Det området vi venter på nå er ikke hovedraset som kan komme, det er «Den lille mannen» som ligger mer ute på flanken av fjellet Mannen i Romsdalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Geolog tror raset kommer «utpå kvelden» tirsdag

Flodbølge

Høyrisikoobjektene Åkneset og Hegguraksla ligger i samme fjord på Sunnmøre.

– Konsekvensen av et skred her vil være en flodbølge som vil få betydning for hus og bebyggelse. Et ras ved disse vil kunne berøre mange kommuner, sier Leifseth.

For Åkneset opererer man med et «lite scenarie» hvor 18 millioner kubikkmeter stein kan rase, mens et større scenarie går ut på 54 millioner kubikkmeter stein.

– Når så mye stein går ned i fjorden tar det plass, og man får en flodbølge. Denne er en direkte trussel mot folk og bebyggelse.

Hva gjelder Nordnesfjellet i Troms er det beregnet at 11 millioner kubikkmeter kan rase ut. Også dette fjellet ligger ved en fjord.