Monikas mor takker politivarsler for at datterens død etterforskes på nytt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moren til åtte år gamle Monika Sviglinskaja er takknemlig overfor politietterforskeren som påpekte feilene i etterforskningen av datterens død. Nå håper hun livet kan starte på nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Monika Sviglinskajas død

• Åtte år gamle litauiske Monika Sviglinskaja ble funnet død i hjemmet sitt i Sund på Sotra i Hordaland 14. november 2011.

• Spor på åstedet utløste full drapsetterforskning.

• Ni måneder senere ble saken henlagt. Politiet mente det ikke lå noe straffbart bak jentas død og konkluderte med at det trolig dreide seg om et selvmord.

• Jentas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen fikk tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen til å se på saken. Han kritiserte politiet for henleggelsen.

• Hordaland politidistrikt avgjorde i mai at etterforskningen skulle gjenopptas. Spesialister fra Kripos ble hentet inn for å bidra i etterforskningen.

• Tirsdag ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel voldsdømt litauer, pågrepet og siktet for forsettlig drap på åtteåringen. Blant politiets nye beviser er delvis DNA-treff funnet på åstedet for tre år siden.

• Onsdag ble han fengslet i fire uker av Bergen tingrett. Mannen er også siktet for innbrudd og tyveri i boligen Monika bodde i sammen med moren.

• Onsdag beordret riksadvokat Tor-Aksel Busch at etterforskningen, og henleggelsen, av åtteåringens død skal granskes. Han bestemte samtidig at etterforskningen av alle mistenkelige dødsfall heretter ikke skal henlegges av politiet uten først å ha blitt vurdert av en statsadvokat.

• Deler av henleggelsen fra Hordaland politidistrikt etterforskes også av Spesialenheten for politisaker etter anmeldelse fra Monikas mor.

(Kilde: NTB)

– Det er en politimann jeg må takke for alt han har gjort for meg. Han fant ut av mange ting, og han har vært til stor hjelp. Han har gjort et stort arbeid, og han har hjulpet meg, sier Kristina Sviglinskaja (32) til NTB.

Den litauiske kvinnen ankom Norge og Bergen mandag ettermiddag. En uke er gått etter at mannen som i en kort periode var hennes samboer, ble pågrepet og siktet for drap på hennes åtte år gamle datter i november 2011.

Etter lang tids kamp mot politiet føler moren seg omsider hørt og trodd.

– Det viktigste nå er å få svar. Jeg håper at de fyller ut de hullene som fremdeles er i etterforskningen, sier Kristina Sviglinskaja.

Les også: Monikas mor til Norge

Ikke et liv

Kritikken mot politiet i Bergen har vokst helt til rikspolitisk nivå. Riksadvokaten har startet gransking av hvordan et barns mistenkelige dødsfall på uforklarlig vis kunne henlegges som selvmord når flere spesielle funn knyttet til funnet av den døde jenta ikke var forsøkt forklart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hadde det ikke vært for en anonym varsler og etterforsker som forsøkte å peke på svakheter i undersøkelsene rundt åtteåringens død, tror ikke moren eller bistandsadvokat Stig Nilsen at saken ville blitt tatt opp.

– Ingen kan forestille seg hvordan det var for meg å ikke bli trodd. Det var som en skrekkfilm. Det var ikke et liv, det var bare eksistens, sier Kristina Sviglinskaja stille.

Skuffet over politiet

Hun og datteren bodde i sokkelleiligheten på Sund på Sotra. Den 14. november 2011 ble datteren syk og var hjemme alene fra skolen mens moren reiste til jobben på en fiskeforedlingsbedrift.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge de nye opplysningene i saken skal kvinnens tidligere samboer ha begått innbrudd i boligen og mens han var der ha kvalt åtteårige Monika. Hun ble funnet hengende etter ett av morens belter fra en dørklinke.

Fra leiligheten var smykker og verdisaker borte. Uten konkrete spor etter en gjerningsmann henla politiet saken etter ni måneder. De la til grunn at jenta måtte ha tatt sitt eget liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg stolte på politiet og trodde de skulle gjøre alt for å finne ut hva som var skjedd. Men jeg ble skuffet for de gjorde ikke det. Da de kom til den konklusjonen som de gjorde etter ni måneder, tenkte jeg først at det var for fort. Jeg er en mor, og jeg kjenner mitt barn. Jeg tenkte at dette ikke var logisk og at hun ikke kunne ha gjort dette selv, sier Kristina Sviglinskaja.

Les også: Siktet i Monika-saken dømt for ran, vold og utpressing

I Kripos-avhør

Først etter nesten tre år og nyere metoder for å analysere kriminaltekniske spor ble det funnet et delvis DNA-spor av den nå siktede mannen. I forrige uke ble han pågrepet på arbeidsplassen i Bergen.

Tirsdag skal Kristina Sviglinskaja gå gjennom en rapport sammen med Spesialenheten for politisaker som etterforsker feil i journalføringen. Onsdag skal hun i avhør med Kripos og drapsetterforskerne. Torsdag reiser hun hjem igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken har vakt en enorm interesse, og Kristina Sviglinskaja har følt hun burde si noe om hvordan livet hennes er blitt preget etter datterens død.

Sammen med en uvanlig dedikert bistandsadvokat som ikke lot klienten i stikken da politiet henla saken, har hun kjempet for å bli hørt.

Hun var sikker på at etterforskningen var gal og at det måtte komme for en dag.

Men det skulle gå over to år før politivarsleren kom med opplysninger om at ikke alle var like enige internt i politiet om henleggelsen.