– Nord-Korea har atomstridshoder

USAs øverste militære representant i Sør-Korea advarer om at Nord-Korea trolig har lykkes i sitt forsett med å utvikle et atomstridshode som er lite nok til å plasseres på en interkontinental rakett.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un betrakter en militærøvelse. Foto: Scanpix/Reuters.
Nord-Koreas leder Kim Jong-un betrakter en militærøvelse. Foto: Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det internasjonale samfunnet har i flere år fryktet at Nord-Korea skulle komme i besittelse av slik teknologi, og landet har lenge prøvd å utvikle langdistanseraketter som i teorien kan nå Alaska.

Ved en pressekonferanse i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon fredag uttalte general Curtis M. Scaparrotti at Nord-Korea nå er i stand til å lage et atomvåpen som er lite nok til å plasseres i en slik rakett, melder New York Times.

Les også: Amerikaner løslatt av Nord-Korea

« Komplisert og uprøvd»

Han minnet likevel om at våpenet ikke har blitt testet, og at «et så komplisert, uprøvd våpen, har svært lav sannsynlighet for å fungere».

I flere år har amerikanske etterretningstjenester vurdert data fra satellittfoto, spioner, avlyttede samtaler og dataoverføringer for å vurdere når Nord-Korea vil bli i stand til å forene sine atom- og rakettprogram.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea har gjennomført tre underjordiske atomprøvesprengninger, men disse har trolig vært større bomber som ikke kan plasseres på Nodong-missilene som kan nå Japan og Sør-Korea eller de interkontinentale missilene landet håper å utvikle.

Les også: Kim Jong-un viser seg igjen

Tyder på fremskritt

General Scaparrottis uttalelse kan tyde på at Nord-Korea har gjort teknologiske fremskritt siden i fjor. Da lot USAs president Barack Obama til å avvise en rapport fra etterretningsorganisasjonen Defense Intelligence Agency om landets evne til å utstyre en rakett med et atomstridshode.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror de er i stand til å utvikle et miniatyrisert atomvåpen og faktisk levere det de sier de har, sa Scaparrotti fredag. Det var uklart om uttalelsene var basert på ny etterretningsinformasjon, melder New York Times.

Likevel kan Nord-Korea være langt fra å true USA direkte med en atomrakett. Landet har ikke klart å gjennomføre en prøveoppskyting av et interkontinentalt ballistisk missil. Nord-Koreas største «bragd» har vært å sende en liten satellitt ut i rommet.

Og selv om Nord-Korea skulle være i stand til å montere et atomstridshode på en rakett finnes det foreløpig ingen garantier for at denne vil nå sitt mål, skriver avisen.