Raset fra Mannen kan komme i løpet av 24 timer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det rasutsatte området i fjellet Mannen beveget seg med tre-fire ganger større hastighet natt til mandag. Nå kan raset komme det næreste døgnet, ifølge sjefgeologen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om fjellet Mannen

* Et 1.294 meter høyt fjell i Rauma kommune i Romsdal.

* Er svært rasfarlig og har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.

* I begynnelsen av oktober ble det meldt at 40.000 kubikkmeter stein kunne rase ut i 1.000 meters høyde.

* Anslaget er seinere økt til 120.000 kubikk. Det tilsvarer 12.000 lastebillass med stein.

* I fremtiden frykter man et fjellras på opp mot 3 millioner kubikkmeter et annet sted i fjellet. Men geologene har opplyst at dette området ikke er farlig nå.

* Som følge av rasfaren i oktober har flere hus og fritidsboliger under Mannen blitt evakuert. I tillegg er toglinjen Raumabanen stengt.

* Søndag kveld og natt til mandag var det økt bevegelse i det rasutsatte området etter større nedbørsmengder.

– Søndag kveld, fra klokka 10.00 og fram til 2-3 på natta, var vi inne i en akselerasjonsfase. Hastigheten økte fra time til time, fra rundt 7 millimeter til 2-3 centimeter i døgnet, opplyste Lars Harald Blikra, sjefgeolog i Åknes/Tafjord Beredskap IKS, på en pressekonferanse mandag.

Det var meldt store nedbørsmengder søndag kveld, og som ventet hadde det stor innvirkning på det rasutsatte området i fjellet Mannen i Åndalsnes.

Følg TV 2s direktesending fra Mannen nederst i saken

– Vi så på utviklingen at det da bare var noen timer til et eventuelt ras, men om natta mellom fire og fem stabiliserte det seg igjen. Nå er det oppe i 2-2,5 centimeter bevegelse i døgnet, sa Blikra.

Bakgrunn: Status quo etter krisemøtet om Mannen

Fortsatt usikkert

Til NTB sier sjefgeologen at stabiliteten i den rasutsatte delen av Mannen er betydelig svekket. Eksakt når raset kommer, kan ikke Blikra slå fast, men det nærmer seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For rasområdet vil reagere med mer nedbør. Videre kommer det an på hvor lenge nedbøren varer. Holder den på lenge nok, vil skredet gå, men det kan også flate ut igjen som i natt om nedbøren stopper.

Mye nedbør

Mandag formiddag er det lite nedbør i Åndalsnes, men utover dagen vil det øke på. Natt til tirsdag er det meldt opp mot 22,5 millimeter nedbør i timen. Da vil det fort komme en ny akselerasjon.

– Med økt bevegelse kan det gå fort. Så det kan ta et døgn til vi får en kollaps, sier geolog Blikra til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uaktuelt å gå inn

I tillegg til sjefgeologen var Rauma-ordfører Lars Olav Hustad på pressekonferansen mandag morgen. Han sa at de vil vurdere situasjonen nøye utover dagen.

– Vi skal samle oss til et møte, med fylkesmann, jernbaneverket og Statens vegvesen, før det blir ny pressebrief klokka 12, opplyste Hustad.

Ordføreren sa videre at det er status quo for de evakuerte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De er på sikkert område og får informasjon fortløpende. Mandag morgen er ingen i området, så sånn sett er det ingen hast. Nå er det i alle fall uaktuelt at noen skal inn i området igjen. Politiet har blitt informert om at det skal være helt avsperret og at ingen skal inn.

Utover den store akselerasjonen er situasjonen uendret. Sjefgeolog Blikra sa at estimatet fortsatt er at opp mot 120.000 kubikk steinmasse vil rase ut.