Brasils gjenvalgte president lover å bli bedre

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasils president Dilma Rousseff blir sittende ved makten i fire nye år etter å ha vunnet et jevnt valg. – Jeg skal bli en bedre president enn det jeg har vært hittil, lover hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rousseff fikk 51,52 prosent oppslutning etter at alle stemmene var telt, opplyser den statlige valgkommisjonen. Rivalen Aécio Neves endte opp med 48,48 prosent av stemmene.

– Jeg ber folket om å stå sammen for Brasils framtid, sa Rousseff til en høylytt gruppe mennesker i hovedstaden Brasília.

– Jeg vil bli en mye bedre president enn det jeg har vært til hittil.

Økonomisk vekst

Brasilianere valgte søndag mellom Rousseff, som tilhører Arbeiderpartiet (PT), og den mer høyreorienterte kandidaten Aécio Neves hos Sosialdemokratene (PSDB).

I sin tale til tilhengere sa Rousseff, son nå går inn sin andre periode som president, at hun vil jobbe for økonomisk vekst og bekjempe inflasjon.

Mange brasilianere er nemlig misfornøyde med at den økonomiske veksten er lav og inflasjonen høy. Mange i næringslivet hadde stor tro på at presidentkandidaten Aécio Neves kunne sette fart på landets svekkede økonomi, men han måtte søndag erkjenne nederlag i valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bitter valgkamp

Anklager om korrupsjon haglet fra Neves under valgkampanjen.

Neves har gjentatte ganger hamret løs mot Rousseff om en korrupsjonsskandale i det statlige oljeselskapet Petroleo Brasileiro, som påtalemyndigheten mener ble brukt til å kanalisere penger inn i Rousseffs parti Arbeiderpartiet (PT).

Fredag publiserte det brasilianske magasinet Veja en sak med opplysninger som tilsa at Rousseff skal ha vært klar over hva som foregikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rousseff nektet for opplysningene og kalte artikkelen «en ærekrenkelse».

– Veja har ikke lagt fram noe bevis. Folket er ikke dumme. De vet at denne informasjonen er blitt manipulert, sa Rousseff.

Viktig handelspartner

Utfallet av presidentvalget kan påvirke også norske bedrifter som operer i Brasil. Statoil, Hydro, Yara og over hundre andre norske selskaper har virksomhet i landet.

Norges eksport av klippfisk til Brasil begynte allerede på 1800-tallet, og norsk landbruk importerer i dag store mengder brasilianske soya som brukes til dyrefôr.

I tillegg har Norge støttet arbeidet med å bevare den brasilianske regnskogen med over 4,5 milliarder kroner siden 2008.