Solid mandat for Porosjenkos blokk i Ukraina

Ukrainas president Petro Porosjenko får et sterkt mandat fra velgerne, ifølge valgdagsmålingen. Foto: Shamil Zhumatov (Reuters)
Ukrainas president Petro Porosjenko får et sterkt mandat fra velgerne, ifølge valgdagsmålingen. Foto: Shamil Zhumatov (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Petro Porosjenkos provestlige blokk ligger som ventet an til seier i valget på ny nasjonalforsamling i Ukraina, men den prorussiske opposisjonen er også sikret seter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En valgdagsmåling gir Porosjenkos parti 23 prosent av stemmene, statsminister Arsenij Jatsenjuks Folkefront får 21,3 prosents oppslutning, og et tredje vestligorientert parti, Selvhjelp, får 13,2 prosents oppslutning.

Resultatet gir Porosjenko et sterkt mandat til å styre Ukraina vekk fra den russiske innflytelsessfæren og nærmere Vesten med demokratiske reformer.

Valgobservatører har uttrykt store bekymringer for effekten volden i øst kunne ha på valget, men Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) var likevel positive til gjennomføringen søndag.

– Det er ikke vanskelig å gi en lang liste på de problemene man har her. Men til tross for dette har man totalt sett gjort et godt arbeid med å forberede valget, sier Kent Härstedt i Organisasjonen OSSE til nyhetsbyrået TT.

Prorussere og nasjonalister

Etter målingen takket president Porosjenko ukrainerne for å ha støttet en demokratisk, reformvennlig, proukrainsk og proeuropeisk majoritet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Resultatet viser at de fleste ukrainerne støtter fredsplanen, mener han.

Parlamentet blir imidlertid ikke uten prorussiske representanter. Blokken som samler allierte av Ukrainas tidligere president Viktor Janukovitsj, har fått 7,6 prosents oppslutning, ifølge valgdagsmålingen.

Det populistiske radikale partiet ligger an til 6,4 prosent av stemmene, mens det nasjonalistiske partiet Svoboda får 6,3 prosent av stemmene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Julia Timosjenkos parti Fedrelandspartiet ligger på 5,6 prosent, like over sperregrensen på 5 prosent.

Målingen gjelder kun for valgkretsene der det stemmes over partilister, som utgjør 225 av 450 seter i parlamentet. Resultatene fra enkeltmannskretsene blir kjent om noen dager.

Dystert bakteppe

Valget er det første parlamentsvalget siden revolusjonen som tvang president Viktor Janukovitsj til å trekke seg i februar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakteppet er dystert. Økonomien er i dyp krise, og den nye regjeringen må kjøre gjennom harde sparetiltak for å få tilgang til mer krisehjelp fra pengefondet IMF. Også gasskonflikten med Russland truer økonomien.

Samtidig fortsetter kampene mellom ukrainske styrker og prorussiske separatister mange steder i fylkene Luhansk og Donetsk øst i landet. Det skjer til tross for at partene for halvannen måned siden inngikk en våpenhvile.

Konflikten fører også til at anslagsvis fem millioner ukrainske statsborgere fra den russisk-annekterte Krim-halvøya og østlige områder ikke får delta i valget.

Besøkte konfliktområde

Petro Porosjenko, den provestlige forretningsmannen som vant presidentvalget i vår, har sagt at han håper å komme frem til en forståelse med Russland om at Ukraina kommer til å søke integrasjon med Vesten.

I tillegg til konflikten i øst og den økonomiske krisen, veier kampen mot korrupsjon tungt for mange ukrainere.

Søndag var Porosjenko på besøk i Donbass-regionen, som er fellesnavnet på de to regionene Donetsk og Luhansk, øst i Ukraina.

Kledd i kamuflasjeklær fløy presidenten i helikopter til Kramatorsk, som er en viktig by nord i Donetsk. Byen ble befridd i juli etter å ha vært kontrollert av opprørere.