Mot pro-vestlig triumf i Ukraina-valg

UKRAINAS VALG: Vil Ukrainas makthavere etter dagens valg for første gang ta oppgjør med korrupsjon og vanstyre?  Blokken som støtter Ukrainas president Petro Porosjenko (i midten), ser ut til å vinne valget til ny nasjonalforsamling i landet. Foto: pressetjenesten til Ukrainas president / Reuters / NTB scanpix
UKRAINAS VALG: Vil Ukrainas makthavere etter dagens valg for første gang ta oppgjør med korrupsjon og vanstyre? Blokken som støtter Ukrainas president Petro Porosjenko (i midten), ser ut til å vinne valget til ny nasjonalforsamling i landet. Foto: pressetjenesten til Ukrainas president / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt tyder på at pro-vestlige og nasjonalistiske krefter går mot en knusende seier i søndagens valg til ny nasjonalforsamling i Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valget er det første parlamentsvalget siden revolusjonen som tvang president Viktor Janukovitsj til å trekke seg i februar.

Bakteppet for valget er dystert. Økonomien er i dyp krise, og den nye regjeringen må kjøre gjennom harde sparetiltak for å få tilgang til mer krisehjelp fra pengefondet IMF. Også gasskonflikten med Russland truer økonomien.

Les også: – Utstrakt bruk av klasevåpen i Ukraina

Samtidig fortsetter kampene mellom ukrainske styrker og pro-russiske separatister mange steder i fylkene Luhansk og Donetsk øst i landet. Det skjer til tross for at partene for halvannen måned siden inngikk en våpenhvile. Omkring 3.700 mennesker er drept i krigen.

Konflikten fører også til at anslagsvis fem millioner ukrainske statsborgere fra den russisk-annekterte Krim-halvøya og østlige områder ikke får delta i valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den pro-vestlige forretningsmannen Petro Porosjenko, som vant presidentvalget i vår, håper søndagens valg vil gi ham et klart mandat til å få slutt på konflikten. Han håper samtidig å komme fram til en forståelse med Russland om at Ukraina kommer til å søke integrasjon med Vesten. Porosjenkos blokk ligger an til å vinne valget.

Les også: Norge skjerper tiltakene mot Russland

I tillegg til konflikten i øst og den økonomiske krisen, veier kampen mot korrupsjon tungt for mange ukrainere.

– Valget kan forsterke splittelsen i Ukraina, skriver Sveriges Televisjons kommentator Bo Inge Andersson.

Ifølge ham kan et obskurt, nasjonalistisk parti, Radikala partiet under Oleh Ljasko, få stor oppslutning. Partiet har organisert en milits som har kjempet i øst. Dit har mange høyreekstremister søkt seg.