I gruvetunnelen ble han far for andre gang

Artikkelen fortsetter under annonsen

For 70 år siden delte Trygve Hansen (96), Jostein Eliassen (77) og Sissel Fredriksen (70) skjebne: De måtte søke tilflukt i en gruvetunnel ved Kirkenes mens de ventet på freden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har et mentalt bilde av folkehavet inne i tunnelen, et evig sus av folk, forteller Eliassen.

Han var selv sju år da sovjetrussiske styrker rykket inn, tok opp kampen med den tyske okkupasjonsmakten og befridde Kirkenes. Sissel Fredriksen ble født i tunnelen, mens Trygve Hansen var i ferd med å bli far.

Se intervjuet med Hansen i videoen øverst i artikkelen.

Lørdag er det 70 år siden Kirkenes ble frigjort. Det skal markeres i sentrum og ved gruvetunnelen i Bjørnevatn, hvor de tre søkte tilflukt.

Kong Harald, statsminister Erna Solberg (H) og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov deltar under markringen.

Søkte tilflukt

Fredag tok Eliassen, Fredriksen og Hansen med NTB til gruvetunnelen, hvor de tilbrakte de dramatiske oktoberdagene i 1944.

– Det var gråt, sang og krangling der inne. 3.500 mennesker som lå tett innpå hverandre, og som skulle være der i uviss tid. Man kan kanskje ikke forestille seg hvordan den tilværelsen måtte være for folk som var der, sier Eliassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som guttunge var han mest opptatt av å skaffe seg en overkøye i en av de provisoriske sengene i tunnelen.

I ettertid har han tenkt på hva som ville skjedd om det hadde brutt ut panikk inne i tunnelen og alle hadde forsøkt å komme seg ut samtidig. Eller hvilke bekymringer foreldrene måtte ha hatt da de tok med seg barna sine inn i den fuktige og kalde tunnelen.

Født i tunnelen

Sissel Fredriksen og ni andre barn kom til verden inne i «1944-tunnelen». Familien har ikke fortalt så mye om den vanskelige tiden, men søsknene har delt noen inntrykk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da jeg ble født, var også faren min, broren min på fem og søsteren min på tre her, forteller hun ved tunnelåpningen.

– De kom på besøk på «fødestua». De var fulle av lus, og sultne. Jordmoren ga moren min to halve skiver, og de ga hun til søsknene mine. Broren min har aldri frosset så mye som han gjorde. De hadde et lite telt her inne, hvor faren min og søsknene mine lå, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også ABC Nyheters dekning av den siste krigsommeren her.

Trygve Hansen hadde en høygravid kone og en gutt på vel to år å ta vare på i oktober 1944. Men fødselen gikk greit, forteller han i dag.

– Det gikk smertefritt. Hun fødte, og babyen var både frisk og fin. Jenta ble lagt på en berghylle inne i «fødestua», som var skutt ut i fjellet.

Mens barna herjet rundt på det som kunne minne om et stort marked, var situasjonen en ganske annen for de voksne.

– For oss handlet det om å berge liv, forklarer Hansen.

Brente ned Finnmark

Samtidig med at frigjøringen feires lørdag, er årsdagen også en påminnelse om hvilken grusom skjebne som ble Finnmark til del under avslutningen av krigen.

– Her kom folket ut til et rasert Sør-Varanger. De som kom ut fra alle andre huler, grotter og gammer over hele Finnmark, kom ut til en ruinhaug, sier Eliassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg fikk erfare at det ikke var mange som hadde hus å flytte til. De flyttet tilbake til tunnelen til de fant et annet husvære, forklarer han.

Eliassen synes det er flott at kongen kommer til 70-årsmarkeringen. Han har et inderlig håp om at Finnmarks skjebne i 1944-1945 blir en del av utdanningen også for fremtidige generasjoner nordmenn.

– Historien skal vi ta vare på. At dagen markeres, er på sin plass og skulle bare mangle, sier han.

Se video: 3000 til 4000 mennesker ventet på friheten i denne gruvetunnelen 1944: