Sikre på at svensk farvann er blitt krenket

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det svenske forsvaret er sikre på at det har vært fremmed undervannsaktivitet i svensk farvann, men antar at aktiviteten nå er opphørt. Dermed avblåses den omfattende operasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forsvarets vurdering er at det trolig har pågått en fremmed undervannsaktivitet, noe som er fullstendig uakseptabelt, sa kontreadmiral Anders Grenstad på en pressekonferanse i Stockholm fredag formiddag.

Et par timer tidligere kunngjorde forsvaret at den store etterretningsoperasjonen som har pågått i en uke, var avsluttet.

Grenstad forklarte beslutningen med at Försvarsmakten nå antar at den fremmede aktiviteten har opphørt.

– Vi er sikre på at minst et fartøy har vært i svensk farvann, men at det som har vært her, nå har forlatt området. Vi utelukker at det har vært en konvensjonell ubåt, men det kan ha vært et mindre fartøy eller noe annet, sa Grenstad videre.

Han ville ikke spekulere på om det kan ha vært et russisk fartøy.

Kostet 20 millioner

Fredag morgen kunngjorde det svenske forsvaret at hoveddelen av den marine etterretningsoperasjonen som har vært gjennomført i Stockholms skjærgård siden forrige fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det innebærer at hoveddelen av fartøy- og amfibiestyrken har gått til havn og gjenopptatt normal beredskap. Kun en liten del av styrkene vil bli værende i området, opplyste Grenstad.

Hele operasjonen har ifølge kontreadmiralen kostet om lag 20 millioner svenske kroner.

Storstilt operasjon

Det var for nøyaktig en uke siden at en storstilt operasjon ble iverksatt i skjærgården utenfor Stockholm etter at det var kommet flere meldinger om observasjoner av det som kunne være en mulig fremmed ubåt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken forsvaret selv eller den svenske regjeringen har villet si konkret hva de trodde de jaktet på, men omtalt det hele som en etterretningsoperasjon.

Les også: - Trapper ned ubåtjakt i Sverige

– Ny fase

Beslutningen om å avblåse operasjonen kommer etter et par dager med lavere aktivitet. Onsdag kunngjorde forsvaret at søket hadde «gått inn i en ny fase» og at flere av marinefartøyene som hadde deltatt i letingen, hadde lagt til kai.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel fastholdt forsvarsledelsen både onsdag og torsdag at innsatsen pågikk med uforminsket styrke.

Operasjonen pågikk i sju døgn. Nå skal forsvarets etterretningseksperter bruke tid på å analysere all informasjon som har blitt innhentet.

Grenstad sa seg godt fornøyd med innsatsen.

– Dette viser at vi har god nok beredskap til å drive denne typer innsats, understreket han.

Les også: Russland: – Svensk ubåtjakt en komisk tragedie