Politiet: – Kanadisk angriper ville reise til Syria

Det vanligvis så fredelige Canada er rystet av to terrorangrep på få dager. Begge angriperne skal være muslimske konvertitter. Foto: Reuters
Det vanligvis så fredelige Canada er rystet av to terrorangrep på få dager. Begge angriperne skal være muslimske konvertitter. Foto: Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den antatte gjerningsmannen bak angrepet i Ottawa ønsket å reise til Syria. Problemer med å få pass kan ha vært en del av motivasjonen for angrepet onsdag, tror politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforskerne la torsdag frem sine foreløpige funn etter drapet på en soldat ved et minnesmerke i Ottawa og skytingen i den kanadiske nasjonalforsamlingen.

Politiet bekrefter at den væpnede mannen som ble skutt og drept i nasjonalforsamlingen, var Michael Zehaf-Bibeau (32). Politiet tror mannen handlet alene. Han skal imidlertid ha hatt bånd til andre som delte hans radikale synspunkter og ønsket å reise til Syria.

En forsinkelse i den mistenkte mannens passøknad ser ut til å ha vært en del av motivasjonen hans for å gå til angrep, sier politisjef Bob Paulson i det kanadiske ridende politiet.

Bakgrunn: Skyting ved Canadas nasjonalforsamling

– Ingen sammenheng

Politiet har ikke funnet noen bånd mellom de to terrorangrepene i landet de siste dagene.

De slår fast at Zehaf-Bibeau var canadier, men at han også kan ha hatt libysk statsborgerskap. Han var ikke blant de 93 på listen over «høyrisikoreisende» som politiet har etterforsket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanadisk politi mener det ikke er noen umiddelbar fare for flere terrorangrep, men velger likevel å holde et høyt beredskapsnivå for å sikre befolkningen. Politiet styrker også overvåkingen av de 93 på listen over personer som antas å ha sympatier med ekstreme grupper.

Les også: Norsk diplomat venter debatt om sikkerhet i Canada

– Kontakt med islamister

Amerikanske militærkilder opplyser til CNN at Zehaf-Bibeau skal ha hatt tilknytning til flere islamister, deriblant minst én person som har reist til Syria for å slutte seg til kampene der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjennom sosiale medier skal Zehaf-Bibeau ha hatt kontakt med Hasibullah Yusufzai som er etterlyst av kanadiske myndigheter for å ha kjempet side om side med islamister i Syria.

Andre islamister som 32-åringen har vært i kontakt med, skal fortsatt befinne seg i Canada, ifølge to amerikanske sikkerhetskilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hylles som helt etter skytedramaet i Ottawa

Styrker sikkerhetstjenestene

Onsdag drepte angriperen, som altså skal ha vært Zehaf-Bibeau en soldat som voktet et krigsminnesmerke ved nasjonalforsamlingen i Ottawa. Deretter stormet han inn i nasjonalforsamlingen mens han skjøt rundt seg, før han selv ble drept av sjefen for vaktstyrken, Kevin Vickers.

Det skjedde bare to dager etter et annet angrep på soldater i Montreal.

Vickers ble hyllet som en helt og fikk applaus for sin innsats da nasjonalforsamlingen gjenåpnet torsdag. Deretter holdt statsminister Stephen Harper et innlegg der han la frem planer om å gi mer makt til landets sikkerhetstjenester.

Les ogaså: Harper: Vi lar oss ikke skremme

– De må bli styrket, og jeg kan forsikre om at arbeid som allerede er påbegynt vil bli fremskyndet, sa Harper til de folkevalgte, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han la til at angriperne hadde forsøkt å spre frykt i Canada, og han oppfordret landets innbyggere til å forholde seg rolige.

Moren beklager

Torsdag ba moren til den antatte gjerningsmannen om unnskyldning for den smerten sønnen har påført andre. I en uttalelse til nyhetsbyrået AP skriver Susan Bibeau at hun er sint på sønnen, og at hun ikke forstår hvorfor han gjorde det han gjorde.

– Vi har ingen forklaring å gi. Jeg er sint på sønnen vår, jeg forstår ikke og deler av meg hater ham, skriver Bibeau på vegne av seg selv om ektemannen Bulgasem Zehaf.

Les også: Nordmann i Ottawa: – Kaotiske tilstander

– Ingen ord kan uttrykke den sorgen vi føler. Vi er så lei oss for at en mann har mistet sitt liv. Han har mistet alt og etterlater seg en familie som ikke kan føle annet enn smerte og sorg. Vi sender dem våre dypeste kondolanser, selv om ord virker meningsløse, skriver hun.