Ny operasjonssentral satt på vent - Oslos politimester advarer

– Politiet i Oslo ikke rustet for kriser

ADVARER: Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold (til høyre) advarer om forholdene ved operasjonssntralen i Oslo. Bakgrunnen er at planene om ny nasjonal operasjonssentral er lagt i fryseboksen.Til høyre hans sjef Odd Reidar Humlegård, direktør i Politidirektoratet. Foto: NTB Scanpix
ADVARER: Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold (til høyre) advarer om forholdene ved operasjonssntralen i Oslo. Bakgrunnen er at planene om ny nasjonal operasjonssentral er lagt i fryseboksen.Til høyre hans sjef Odd Reidar Humlegård, direktør i Politidirektoratet. Foto: NTB Scanpix

Regjeringen har stoppet arbeidet med å opprette en nasjonal operasjonssentral i Oslo, som ble sterkt anbefalt av Gjørv-kommisjonen og iverksatt av den forrige regjeringen etter terrorangrepet 22. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har fått Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold til å reagere. I et oppsiktsvekkende eksplisitt brev til Politidirektoratet (POD), advarer han mot konsekvensene av det han omtaler som «ikke tilfredsstillende fasiliteter» ved operasjonssentralen i Oslo i dag. Han skriver rett ut at hovedstadspolitiet ikke er godt nok rustet til å håndtere kriser.

Sjøvold trekker frem erfaringene fra 22. juli og sommerens terrortrussel, som satte norsk politi i høyeste beredskap.

«Behovet for en ny operasjonssentral har vist seg med all tydelighet i forbindelse med 22.7, store øvelser både før og etter dette tidspunktet, jf evalueringer; og senest ved sommerens terrortrussel. Både PST og anerkjente forskningsmiljøer uttalte i forbindelse med terrortrusselen i sommer at Norge og hovedstaden må forvente at denne type trusselsituasjoner vil oppstå stadig hyppigere», skriver politimester Sjøvold i brevet ABC Nyheter har fått innsyn i.

Det mest håndfaste som er kommet ut av Stoltenberg-regjeringens bevilgning på fem millioner til å starte opp arbeidet med en nasjonal operasjonssentral, er en byråkratisk korrespondanse på hittil 21 brev.

Les også: Gjørv tok politiet i skole på nytt

Myndighetene sviktet

Kritikken etter terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet i 2011, var sylskarp: Gjørv-kommisjonen slo fast at myndighetenes evne til å beskytte folk sviktet, og at sikkerhet og beredskap må på dagsorden.

Kommisjonen anbefalte å opprette en nasjonal politioperativ sentral i Oslo.

– Og vi mener det haster, sa Alexandra Bech Gjørv da kommisjonen la frem sin rapport.

LEDET HØRINGENE: Anders Anundsen (Frp) ledet Stortingshøringene etter 22. juliangrepene. Nå har han som justisminister lagt arbeidet om ny nasjonal operasjonssentral i fryseboksen. Foto: NTB ScanpixLEDET HØRINGENE: Anders Anundsen (Frp) ledet Stortingshøringene etter 22. juliangrepene. Nå har han som justisminister lagt arbeidet om ny nasjonal operasjonssentral i fryseboksen. Foto: NTB Scanpix

Stoltenberg-regjeringen svarte med å legge frem en stortingsmelding om terror få måneder etter at store deler av kritikken ble gjentatt i 22. julihøringene på Stortinget – som ble ledet av nåværende justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

– Vi vil etablere en nasjonal operativ politisentral i Oslo. Erfaringene fra 22. juli viste at politiet må ha en koordinert respons på hendelser som overskrider kapasiteten til det enkelte politidistrikt eller finner sted flere i flere politidistrikter samtidig, sa daværende justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap) da terrormeldingen ble lagt frem – og la til at regjeringen bevilget fem millioner til å utrede dette.

Etter kort tid - – 18. november 2013 - la så Oslo Politidistrikt frem sin utredning, og fikk skryt for den i et brev fra Politidirektoratet. POD la den frem for Justisdepartementet, og redegjorde samtidig for at de ville starte opp en såkalt Konseptutvalgutredning (KVU).

Siden har det hele stått på stedet hvil.

Reaksjon: – Behovet har vært varslet i åtte år uten å bli tatt til følge

Advarer og ber om avklaring

Konsekvensene gjør Oslos politimester tydelig rede for i sitt brev til POD datert 29. august i år. Han minner om regjeringens terrormelding, og skriver rett ut at hovedstaden ikke er tilstrekkelig rustet til å håndtere kriser. Han viser til at Oslos befolkning har økt med 10 000 innbyggere i 2013, og trolig vil ha 800 000 i 2030.

Det er operasjonssentralene (OPS) som har ansvar for koordinering og daglig ledelse av politidistriktenes operative ressurser.

«Operasjonssentralenes kapasitet og stabens stabsfasiliteter er således helt avgjørende for politiets krisehåndteringsevne. Økt aktivitet, både gjennom reelle oppdrag og øvelser, har over tid, som nevnt ovenfor, synliggjort at fasilitetene til operasjonssentralene, den operative staben og redningsledelsen ikke dekker nødvendige funksjonelle behov», skriver politimester Sjøvold, og legger til:

«Flere evalueringer er blitt gjennomført de siste årene og alle har kommet frem til samme konklusjon: Fasilitetene er ikke tilfredsstillende verken for OPD eller samarbeidspartnere».

Sjøvold avslutter med at Oslo Politidistrikt nå følger instruksen fra POD og Justisdepartementet, og har lagt arbeidet med ny operasjonssentral i bero

Les også: Jan Bøhler (Ap): – Regjeringen får døra midt i fleisen

Vipper ansvaret til POD

Så vipper den byråkratiske ringreven, som har bakgrunn som ekspedisjonssjef i Justisdepartementet, ansvaret over på sin overordnede:

«Konsekvensene av dette er belyst, og politidistriktet imøteser en tilbakemelding fra POD på hvordan utfordringene kan løses slik at vi kan komme i gang med å løse Oslos behov», avslutter Hans Sverre Sjøvold.

Les også: – Statsministerens kontor snakker med to tunger

Svaret han fikk fra POD 26. september, er følgende:

«Direktoratet har ikke mottatt nye signaler fra Justisdepartementet om nasjonal operasjonssentral enn det som ble opplyst herfra i møte 18. november 2013 og direktoratets brev av 5. mars. Direktoratet har i juni i år besvart en forespørsel fra Justisdepartementet om en nasjonal politioperativ sentral, men ikke mottatt tilbakemelding på denne fra departementet».

ABC Nyheter har flere ganger siden tirsdag formiddag bedt om kommentarer fra Hans Sverre Sjøvold, POD og Justisdepartementet – uten å få svar.

Dette svarer POD og Sjøvold: - Behovet har vært varslet i åtte år

Dette svarer Justisdepartementet: Tajik krever svar fra Anundsen

Les også: Bech Gjørv: – Kommisjonen peker på store svakheter

NY NASJONAL OPERASJONSSENTRAL

22. julikommisjonens anbefaling:

«Det bør etableres en nasjonal politioperativ sentral som en skalerbar del av operasjonssentralen i Oslo, for å muliggjøre en koordinert samhandling av en hendelse som finner sted i flere distrikter eller overskrider kapasiteten til det enkelte distrikt.»

Regjeringen i Stortingsmelding 21 (2012-13), den såkalte terrormeldingen, fulgte opp:

«I nasjonale kriser trengs det et apparat for å utøve effektiv ledelse i politiet, både på taktisk og operasjonelt nivå. Det mangler i dag. Dette påpeker også kommisjonen, som anbefaler at det etableres en nasjonal politioperativ sentral som en skalerbar del av operasjonssentralen i Oslo politidistrikt, for å muliggjøre en koordinert samhandling over en hendelse som finner sted i flere distrikter eller overskrider kapasiteten til det enkelte distrikt.

En nasjonal politioperativ sentral vil styrke politiets mulighet for sentral styring og koordinering av framtidige kriser og større hendelser. Regjeringen vil iverksette planlegging med sikte på å etablere en slik nasjonal politioperativ sentral. Regjeringen foreslår derfor å bevilge 5 mill. kroner til planlegging i 2013.

Politianalyseutvalget vil vurdere dagens rolle- og ansvarsdeling sett opp mot hvilke oppgaver som vurderes lagt til en nasjonal politioperativ sentral. Videre vil utvalget drøfte alternative løsninger for utforming og dimensjonering. Når anbefalingene fra politianalyseutvalget foreligger vil Justis- og beredskapsdepartementet få anledning til å se disse spørsmålene i en helhetlig sammenheng.»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:12 Fire fulle hus og seier til Wierer, Olsbu Røiseland nummer tre11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Bergs kone: – En stor lettelse10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30 Langrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55 Rajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32 Irans leder forsvarer økte bensinpriser07:12 Fotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45 Florø-drapet: Siktet 27-åring fremstilles for fengsling06:43 Unntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41 NRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08 Dette skjer i dag06:06 14-åring slått og ranet i Stavanger05:37 Dette skjedde i natt05:28 Savnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22 Kina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15 Brann i leilighet i Kongsberg slukket05:05 Tilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52 Pence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45 Antall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44 Nytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33 Statsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29 Nissan tilbakekaller 400.000 biler02:17 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38 Kina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15 Bergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58 Boris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53 Forsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51 Statsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21 Frode Berg tilbake på norsk jord22:45 Uventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05 Den siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42 Frode Berg tilbake i Norge21:16 Obama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52 90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13 Ekspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38 Fly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18 Mysteriet i vikinggraven19:01 – Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11 Anklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04 Verden er et skumlere sted for Norge17:49 Trond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27 Kinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39 John (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29 Sp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52 Ny norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17 Flere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16 Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56 Bjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54 Brochmann sikret poeng for Sandviken14:53 Adserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52 Historisk sølvmedalje til Vålerenga14:52 Vålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52 Fart ble ydmyket av Klepp14:37 Etterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30 Bale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55 Thingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52 «Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38 Danmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52 Store mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34 Fylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06 Haaland uaktuell til Malta-kampen11:20 EM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10 Dansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09 En drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04 Eckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49 Gressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02 Høy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00 35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40 Serbias president innlagt på sykehus09:30 Verdenscupfinalen i hopp avsluttes i Vikersund i 202009:17 Ni år gammel gutt var savnet i Oslo – har kommet til rette09:08 27 år gammel mann fra Øst-Europa siktet for drap i Florø08:43 Hitlers eiendeler auksjoneres bort08:21 Mistenkt for bibliotekbrann i Larvik ble ved en feil løslatt i forrige uke06:56 Israelske luftangrep mot Gazastripen06:50 Frode Berg et steg nærmere hjemreise06:20 Krimkommentator kritisk til politiets informasjonsflyt06:19 Fem Morales-tilhengere drept i sammenstøt i Bolivia06:01 Fortsatt mange branner i Australia06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:17 Ni år gammel gutt savnet i Oslo04:28 Tenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen04:22 Lovende start for Hovland og Ventura i Mexico03:37 Trump benåder to soldater02:59 Sterke reaksjoner mot TV 2s Tonning Riise-episode02:43 Siktet skoleskytter i California er død
Siste nytt
12:12SportFire fulle hus og seier til Wierer, Olsbu Røiseland nummer tre11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Bergs kone: – En stor lettelse10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30SportLangrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade07:55VerdenRajapaksa vant presidentvalget på Sri Lanka07:32VerdenIrans leder forsvarer økte bensinpriser07:12NorgeFotgjenger påkjørt i Oslo – fører stakk av06:45NorgeFlorø-drapet: Siktet 27-åring fremstilles for fengsling06:43VerdenUnntakstilstand på Samoa etter meslingutbrudd06:41NorgeNRK: Panama-ofrene har reist hjem til Norge06:08NorgeDette skjer i dag06:06Norge14-åring slått og ranet i Stavanger05:37NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeSavnet båtfører i Hordaland funnet i god behold05:22VerdenKina: Konstruktive handelssamtaler med USA05:15NorgeBrann i leilighet i Kongsberg slukket05:05NorgeTilsyn: Sykehjem i Hedmark gjør ikke forsøk på å gjenopplive pasienter04:52VerdenPence-rådgiver om Trumps Ukraina-samtale: – Upassende03:45VerdenAntall drepte i demonstrasjoner i Bolivia øker03:44NorgeNytt tilfelle av skrantesyke påvist på elg02:33NorgeStatsministeren og 3.000 gikk for bærekraftmålene02:29VerdenNissan tilbakekaller 400.000 biler02:17VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter01:38VerdenKina nekter to frittalende australske politikere innreise01:15NorgeBergs forsvarer: – En umenneskelig påkjenning00:58VerdenBoris Johnson: Partiets kandidater støtter brexitavtalen23:53NorgeForsvarer: – Siktede er sterkt preget etter Larvik-brannen23:51VerdenStatsministerkandidat i Libanon trekker seg23:21VerdenFrode Berg tilbake på norsk jord22:45VerdenUventede svingninger i oksygennivåene på Mars22:05VerdenDen siste overlevende fra Hindenburg-ulykken er død21:42NorgeFrode Berg tilbake i Norge21:16VerdenObama advarer Demokratenes kandidater mot å bevege seg for langt til venstre20:52Norge90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13VerdenEkspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38NorgeFly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18VerdenMysteriet i vikinggraven19:01Helse og livsstil– Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11PolitikkAnklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04NorgeVerden er et skumlere sted for Norge17:49Helse og livsstilTrond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27VerdenKinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39VerdenJohn (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29PolitikkSp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52SportNy norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17VerdenFlere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16NorgeKoran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56SportBjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54SportBrochmann sikret poeng for Sandviken14:53SportAdserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52SportHistorisk sølvmedalje til Vålerenga14:52SportVålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52SportFart ble ydmyket av Klepp14:37NorgeEtterretningsekspert: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30SportBale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55SportThingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52Norge«Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38VerdenDanmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52NorgeStore mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34NorgeFylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06SportHaaland uaktuell til Malta-kampen11:20SportEM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10VerdenDansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09VerdenEn drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04SportEckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49SportGressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02PolitikkHøy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00Sport35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40VerdenSerbias president innlagt på sykehus09:30SportVerdenscupfinalen i hopp avsluttes i Vikersund i 202009:17NorgeNi år gammel gutt var savnet i Oslo – har kommet til rette09:08Norge27 år gammel mann fra Øst-Europa siktet for drap i Florø08:43VerdenHitlers eiendeler auksjoneres bort08:21NorgeMistenkt for bibliotekbrann i Larvik ble ved en feil løslatt i forrige uke06:56VerdenIsraelske luftangrep mot Gazastripen06:50NorgeFrode Berg et steg nærmere hjemreise06:20NorgeKrimkommentator kritisk til politiets informasjonsflyt06:19VerdenFem Morales-tilhengere drept i sammenstøt i Bolivia06:01VerdenFortsatt mange branner i Australia06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeNi år gammel gutt savnet i Oslo04:28NorgeTenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen04:22SportLovende start for Hovland og Ventura i Mexico03:37VerdenTrump benåder to soldater02:59NorgeSterke reaksjoner mot TV 2s Tonning Riise-episode02:43VerdenSiktet skoleskytter i California er død
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus