Det svenske forsvaret: – Vet ikke hva vi leter etter

Et av de svenske marinefartøyene som deltar i letingen utenfor Stockholm. Foto: Reuters/NTB scanpix.
Et av de svenske marinefartøyene som deltar i letingen utenfor Stockholm. Foto: Reuters/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det svenske forsvaret innrømmer at de ikke vet hva de leter etter i skjærgården utenfor Stockholm. En fremmed ubåt er én av flere muligheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan dreie seg om enkeltpersoner, såkalte miniubåter eller ubåter. Så lenge man ikke vet hva man jakter på, kan man ikke kalle det ubåtjakt, sier kommunikasjonsrådgiver Dag Enander.

Letingen omtales derfor fortsatt som en etterretningsoperasjon. Onsdag meldte flere medier at operasjonen så ut til å bli trappet ned, siden en del av fartøyene gikk til havn. Men på kvelden kastet de loss igjen.

– Vi kommenterer ikke årsaken til dette. Vi kan bare si at den taktiske lederen avgjør hvordan ressursene skal disponeres, og at behovet kan variere, sier Enander, som er kommunikasjonsrådgiver i det svenske forsvaret.

Les også: Ubåtjakten i Sverige fortsetter med full styrke

– Uforminsket styrke

Torsdag fortsetter letingen med uforminsket styrke for sjuende dag på rad.

– Vi står på med samme styrke, på samme måte og i samme område, understreker Enander.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge fartøysjefen på marinefartøyet HMS Visby har mannskapet arbeidet døgnet rundt for å avdekke eventuell undervannsaktivitet i regi av en fremmed makt.

– Når man holder på med dette, er det tålmodighet, tålmodighet og tålmodighet som gjelder, sa fartøysjef Per Öhrstedt onsdag.

En rekke eksperter mener det er en russisk miniubåt som kanskje kan befinne seg i skjærgården. Regjeringen i Russland avviser det.

Les også: - Kan endre hvordan vi forholder oss til Russland

Hundrevis av tips

Flere hundre tips fra privatpersoner er kommet inn under leteaksjonen. Men kun et fåtall av observasjonene betegnes som interessante, opplyste forsvaret tidligere denne uken. Bare to tips skulle da undersøkes nærmere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En svensk sjøkaptein kan fortelle at han så det russiske forskningsfartøyet Professor Logatsjev på vei til den russiske enklaven Kaliningrad tirsdag. Skipet skal ha utstyr til å ta om bord miniubåter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det så ut som de slepte noe, sier kaptein Per Fransson til avisa Aftonbladet.

Observasjonen ble imidlertid gjort på 3 kilometers avstand, og Fransson understreker at han ikke er sikker på hva det var han egentlig så.

Ubåt-jakten dag for dag

Fredag 17. oktober:

* Det svenske forsvaret opplyser at det er igangsatt en aksjon i Stockholms skjærgård etter opplysninger om fremmed undervannsaktivitet i området.

Lørdag 18. oktober:

* Forsvaret øker leteinnsatsen.

* Svenska Dagbladet skriver at svensk etterretning allerede torsdag fanget opp et nødanrop på russisk og kryptert aktivitet på radio mellom en stasjon i skjærgården og Kaliningrad, der den russiske østersjøflåten har sin base.

Søndag 19. oktober:

* Det russiske forsvaret avviser at det er et russisk fartøy i den svenske skjærgården.

* Dagbladet skriver at det russiske forsknings- og seismikkskipet Professor Logatsjev er på vei i retning Stockholm. Den russiskeide oljetankeren NS Concord som siden onsdag hadde ligget stille i internasjonalt farvann på høyde med Stockholm, går lørdag østover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag 20. oktober:

* Kilde i det russiske forsvarsdepartementet sier en mulig ubåt i området kan tilhøre Nederland.

* Alle sivile skip må forlate området mellom Danziger Gatt og Nåttarö i Stockholms skjærgård. Forsvaret innfører flyforbud over skjærgården og oppretter en sikkerhetssone rundt alle militære fartøyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Sperringen oppheves samme kveld, flyforbudet består.

Tirsdag 21. oktober:

* Operasjonen flyttes ut på åpent hav i Danziger Gatt.

* Aftonbladet skriver at operasjonen ble utløst da et svensk marinefartøy fredag kjørte på en russisk sender i Stockholms skjærgård.

Onsdag 22. oktober:

* Militæroperasjonen går nå inn i en ny fase, melder forsvaret. Flere fartøy legger til kai, men på kvelden kaster de loss igjen. Forsvaret avviser at operasjonen trappes ned.

Torsdag 23. oktober:

* Letingen i Stockholms skjærgård fortsetter med uforminsket styrke for sjuende dag på rad, men forsvaret innrømmer at de ikke vet hva de leter etter.