Forsvarsministeren vil ikke forby utvikling av drapsroboter

Det vil være lite hensiktsmessig å innføre et midlertidig forbud mot å utvikle dødelige roboter, mener forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: NTB scanpix.
Det vil være lite hensiktsmessig å innføre et midlertidig forbud mot å utvikle dødelige roboter, mener forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: NTB scanpix.

Det vil være lite hensiktsmessig å innføre et midlertidig forbud mot å utvikle dødelige roboter, mener forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er i dag svært uklart hvordan begrepet skal forstås og avgrenses. Det er per i dag heller ikke utviklet teknologi som kan tenkes å falle inn under et slikt begrep, skriver ministeren i et svar til stortingsrepresentant Kåre Simensen (Ap).

Han har spurt Søreide om hva Norge kan bidra med når ny våpenteknologi utfordrer folkeretten.

Søreide sier seg enig i at større grad av «robotisering» reiser kompliserte spørsmål. Likevel avviser hun altså et forslag fra FNs spesialrapportør om utenomrettslige henrettelser, Christof Heyns, om å innføre et midlertidig forbud mot utviklingen av dødelige roboter inntil man har fått nye regler på plass.

Statsråden viser for øvrig til at reglene for slike våpen diskuteres av landene som har sluttet seg til FN-konvensjonen om enkelte konvensjonelle våpen (CCW), og at Norge deltar i dette arbeidet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus