Vil kutte antallet dager for postomdeling

Regjeringen går inn for å avvikle omdeling av post på lørdager. Målet med å kutte antallet omdelingsdager fra seks til fem er å spare 400 millioner og sikre et godt posttilbud.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sender nå et forslag om å redusere antallet postomdelingsdager fra seks til fem på høring. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sender nå et forslag om å redusere antallet postomdelingsdager fra seks til fem på høring. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samferdselsdepartementet sendte et utkast til ny postlov og postforskrift ut på høring onsdag. Fristen for å komme med innspill er 26. januar 2015.

Lovutkastet iverksetter EUs tredje postdirektiv, noe som fører til full liberalisering av postmarkedet, opplyser departementet.

Allerede i dag er det fri konkurranse på distribusjon av pakker og brev over 50 gram. Forslaget som nå fremmes, innebærer at også Posten Norge AS' enerett på distribusjon av brev under 50 gram oppheves.

Les også: Flertallet mener det ikke er viktig å få post på lørdager

– Nødvendig grep

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier han nå tar et nødvendig grep for å sikre et godt posttilbud.

– Det har over mange år vært registrert kraftige fall i antall postsendinger, og støttenivået har økt betydelig. Det skaper en stadig vanskeligere situasjon for Posten Norge AS, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen ønsker derfor å redusere antallet omdelingsdager fra seks til fem. Dersom lørdagsomdelingen avvikles, vil statens behov for støttekjøp fra Posten reduseres med anslagsvis 400 millioner kroner, uttaler han i en pressemelding.

Les også: Posten vil bare levere fire dager i uka

– Gir dårligere tilbud

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum er ikke i tvil om at færre omdelingsdager vil gi et dårligere posttilbud for mange.

– Den delen av befolkningen som kommer til å savne det mest, er den godt voksne delen av befolkningen. De har andre vaner, men er like viktige som den yngre befolkningen, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedum mener forslaget også har en geografisk side ved at prinsippet om lik tilgang til tjenester uansett bosted trues. Forslaget rimer også dårlig med regjeringens forslag til kutt i satsingen på utbygging av bredbånd, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Slutt på postlevering på lørdager med blå regjering

KrFs Hans Fredrik Grøvan sier hans parti vil legge vekt på hva som kommer frem i høringen, men understreker prinsippet om like tjenester uansett bosted. Han er opptatt av at det tas hensyn til medisinomdeling og distribusjon av dagsaviser.

– Samtidig må vi bare innse at hvis vi skal kunne ha et nasjonalt postomdelingssystem, må posten gjennom omstillinger, sier han til NTB.

Les også: Så mye ekstra betaler du for varene fra utlandet

– Et viktig grep

Posten Norge er godt fornøyd med regjeringens forslag.

– Overgangen fra fysisk til digital post har ført til kraftig fall i brevmengden, og dette vil fortsette. For å møte utviklingen må Posten fortsette med å omstille virksomheten. Vi forandrer oss fordi folks behov endrer seg. Overgangen til fem dagers postomdeling er et viktig grep for at Posten skal kunne tilpasse seg videre, sier konserndirektør Dag Mejdell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen ønsker også å få høringsinstansenes syn på behovet for å opprettholde lørdagsomdeling av aviser på steder uten eget avisbudnett. Ifølge Mejdell er Posten villig til å distribuere aviser på lørdager dersom det er ønskelig.

Synkende behov

Solvik-Olsen understreker at behovet for omdeling av post på lørdager er synkende, og at det bare omdeles en firedel så mye post på lørdager som på ukedagene.

Han peker samtidig på at departementet ønsker høringsinstansenes syn på behovet for å «opprettholde lørdagsomdeling av aviser på steder uten eget avisbudnett».

Regjeringen har også inkludert et forslag til minimumsregulering av sikker, digital posttjeneste. Hensikten er å legge til rette for økt bruk av elektroniske posttjenester med et høyere sikkerhetsnivå enn vanlig epost.