Her er politiets tabber

INGEN REKONSTRUKSJON: Politiet på plass etter at Monikas mor fant datteren død i sokkelleiligheten i Sund da hun kom hjem fra jobb mandag 14. november 2011. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
INGEN REKONSTRUKSJON: Politiet på plass etter at Monikas mor fant datteren død i sokkelleiligheten i Sund da hun kom hjem fra jobb mandag 14. november 2011. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Intet straffbart forhold, konkluderte politisjef. Kontaktet ikke Mordkommisjonen i Kripos.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i sokkelleiligheten i huset de bodde i på Berge i Sund kommune i Hordaland mandag 14. november 2011 da mor kom hjem fra jobb på ettermiddagen. Jenta var syk og hjemme aleine. Hun la i senga da mor dro på jobb før klokka 08.

Flere polititjenestemenn, både taktiske og tekniske etterforskere, var på åstedet kort tid etter at mor hadde ringt.

Ifølge Bergens Tidende var det politiinspektør Sidsel Isachsen i Hordaland politidistrikt som 15. august 2012 tok den endelige avgjørelsen om å henlegge saken som intet straffbart forhold.

Politiledelsen konkludere med at jenta ble kvalt av selvpåførte skader tross av følgende fakta:

  • Hun ble funnet med et lærbelte med knute rundt halsen. Mulige hendelsesforløp ble ikke rekonstruert, og dermed ikke sannsynliggjort hvordan ei åtte år gammel jente kan lage en knute av stivt lær.
  • Det var knust et hull utenfra i ei glassrute i utgangsdøra, stort nok til å stikke inn en hånd og åpne fra innsiden. Døra var med stor sannsynligvis låst da mor gikk på jobb. Jenta hadde ikke merker av knust glass.
  • Smykker og andre verdigjenstander var forsvunnet fra huset i løpet av dagen på tross av at Monika skal ha vært aleine hjemme.

Vitner så en mann - ikke innkalt

  • Elektroniske spor viser at Monika har ringt mor flere ganger med kort mellomrom tidlig på dagen uten å få svar. Da mor ringte tilbake, var telefonen slått av. Monikas mobiltelefon er ikke funnet.
  • To uavhengige vitner, en kvinne og en mann, varslet politiet om at de hadde sett en mann ved huset rundt klokka 09.10. De to vitnene ble ikke innkalt for å forklare seg.
  • Den nå drapssiktede mannen, som hadde bodd sammen med Monika og mor til inntil noen uker i forveien, ble innkalt til avhør dagen om hvor han hadde vært dagen jenta ble funnet død. Han forklarte detaljert hvilken rute han hadde gått i Bergen sentrum etter å ha gått av bussen ved Bergen Storsenter ca. klokka 10.30. Det er en rekke overvåkningskameraer på denne strekningen. Politiet sjekket, men fant ikke mannen på noen opptak. Han ble likevel ikke konfrontert med hvordan det kunne henge sammen.

– En komplett skandale

Finn Abrahamsen hadde i mange år ansvaret for etterforskning av drap i Oslo politidistrikt.

– Monika-saken er en komplett skandale for politiet i Bergen, og er med og svekker folks tillit til politiet og rettsapparatet, sier Finn Abrahamsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det virker ikke som om politiet i Bergen har lært, eller fulgt med i timen. Når det er slått hull i ei glassrute, når Monika blir funnet med et knyttet lærbelte rundt halsen, gjenstander har blitt stjålet fra boligen og telefonen hennes er borte, da burde også etterforskere i Bergen forstå at noe ikke stemmer, sier Finn Abrahamsen til Dagbladet.

Ikke Mordkommisjonen

Dagbladet får bekreftet hos Kripos at Hordaland-politiet ikke kontaktet Mordkommisjoneen før Monika-saken første gang ble henlaget som «intet straffbart forhold.

To tekniske etterforskere fra Kripos ble sendt til Hordaland fire dager etter at Monika ble funnet død.