Ba ikke Kripos om bistand

Monika Svinglingskaja. Foto: Politiet / ABC Nyheter
Monika Svinglingskaja. Foto: Politiet / ABC Nyheter

Drapsjegerne i Mordkommisjonen ble aldri bedt om å komme til Bergen og etterforske Monika-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Bergen ba aldri om hjelp fra Mordkommisjonen til Kripos. da de 2011 etterforsket drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja.

Til tross for at etterforskerne ved Hordaland politidistrikt ikke kom videre, valgte de henlegge saken. Uten å be om hjelp fra Norges beste drapsetterforskere.

I går mer enn antydet politiet i Bergen at de hadde fått hjelp fra Kripos, før de henla saken. Det er ikke den hele og fulle sannhet.

Virkeligheten er derimot at politiet i Bergen aldri ba om hjelp fra drapsetterforskere fra Kripos. Politiet i Bergen mente de selv var i stand til å etterforske og oppklare saken.

– Vi sendte to kriminalteknikere som fredagen etter drapet bisto politiet i Hordaland med teknisk etterforskning, sier presseansvarlig Ida Dahl Nilssen i Kripos til Dagbladet.

Mordkommisjonen består av Norges fremste drapsetterforskere. Kriminalteknikerne er tekniske politieksperter som tilhører en annen avdeling på Kripos.

Dahl Nilssen utelukker ikke at Kripos kan ha bistått Hordaland politidistrikt i eventuelle tekniske analyser fra drapsstedet.

– Det er vanlig prosedyre at politidistriktene sender gjenstander til Kripos for analyse. Men etter at bistandsadvokaten til moren til Monika Sviglinskaja, advokat Stig Nilsen, kontaktet den tidligere sjefen for Mordkommisjonen, pensjonert politioverbetjent Asbjørn Hansen, og hans rapport var klar, ble Kripos drapsjegerne fra Kripos satt på saken.

– Fra mai i år har et taktisk etterforskningsteam fra Kripos bistått politiet i Hordaland i Monika-saken, sier Ida Dahl Nilssen i Kripos.

Formelt sett har de to erfarne etterforskerne fra Mordkommisjonen bistått politiet i Bergen med etterforskningen. Men det er ingen tvil om at de to har en sentral rolle i at politiet nå har pågrepet og siktet Monikas tidligere stefar.

Personvernpolicy