Frykter flere gjerningsmenn etter skytedrama i Canada

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk ble bedt om å holde seg unna sentrum av Ottawa etter at en soldat ble drept ved den kanadiske nasjonalforsamlingen. Situasjonen var fremdeles uavklart flere timer etter at dramaet startet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Direkterapportering fra Canada:

Nesten fem timer etter at soldaten ble skutt ved krigsminnesmerket like ved nasjonalforsamlingen, var situasjonen fortsatt svært kaotisk i Canadas hovedstad onsdag.

Store deler av sentrum var fullstendig sperret av.

– Vi prioriterer å sørge for at innbyggerne er trygge og i sikkerhet. Dette er en pågående operasjon. Vi ber folk holde seg unna sentrum av byen, sa Ottawas politisjef Charles Bordeleau.

Tidligere ble det opplyst at politiet jakter på flere enn én gjerningsmann etter vill skyting på tre ulike steder i byen. Men Bordeleau ville på pressekonferansen onsdag ikke bekrefte om politiet mistenker at flere gjerningsmenn står bak angrepene.

Skyting flere steder

Ved 10-tiden onsdag formiddag lokal tid ble en mann bevæpnet med en rifle observert løpende mot parlamentsbygningene etter å ha avfyrt skuddene som drepte soldaten ved det nasjonale krigsmonumentet, som ligger rett over gata for Parliament Hill.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En mistenkt ble skutt og drept inne i parlamentsbygningen få minutter senere, men politiet ville ikke umiddelbart si om det dreier seg om samme gjerningsmann.

Siden er det imidlertid meldt om skyting flere steder, blant annet i nærheten av et kjøpesenter og et hotell, begge i gangavstand til nasjonalforsamlingen, men det er ikke bekreftet.

Kanadisk politi avkrefter dessuten tidligere meldinger om at det ble avfyrt skudd inne i kjøpesenteret.

Siste: – Kanadisk konvertitt mistenkes for soldatdrap i Ottawa

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges ambassade sperret av

Fjernsynskanalen CBC meldte at politiet hadde mistanke om at en eller flere gjerningsmenn befant seg på tak i området, og folk ble bedt om å holde seg langt unna vinduer og ikke gå ut.

Også de ansatte på den norske ambassaden i Ottawa ble beordret til å holde seg innendørs mens skytingen pågikk noen hundre meter unna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er «lock down» hos oss. Alle ambassadens ansatte er i trygghet på kontoret, og vi har fått beskjed om å holde oss i ro, forteller ministerråd Tobias Svenningsen til NTB.

Canadas nasjonale krigsminnesmerke står på Confederation Square i hjertet av Ottawa sentrum.

Reaksjon: Nordmann i Ottawa: – Det er kaotiske tilstander

Soldat skutt

Ifølge et øyenvitne Reuters har snakket med, ble den væpnede mannen jaget av politiet inn i det midterste bygget i nasjonalforsamlingen, og her inne ble minst 30 skudd avfyrt før gjerningsmannen ble drept.

En video som ble tatt opp inne i bygningen, viser en kaotisk situasjon med folk som søker dekning mens titalls kraftige skudd gjaller gjennom hallen.

Canadas statsminister Stephen Harper var i et møte med konservative partifeller da den væpnede mannen løp rett forbi døren til rommet de satt i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Statsministeren snakket med de folkevalgte da vi hørte et kraftig drønn etterfulgt av trommende skudd. Det skjedde helt klart rett utenfor partimøtets dør, sier Tony Clement, som sitter i Harpers regjering.

Soldat drept tidligere i uka

Scott Walsh, som jobber i området, sier til CBC at han så en mann med en rifle løpende fra krigsminnesmerket. Mannen hoppet over gjerdet som omkranser Parliament Hill og tvang noen ut av en bil før han kjørte den kaprede bilen til nasjonalforsamlingens port og avfyrte minst to skudd, forteller Scott.

For bare to dager siden kjørte en mann ned to kanadiske soldater, en av dem ble drept, i nærheten av Montreal.

Gjerningsmannen, som skal ha vært en militant islamist, ble skutt og drept under en politijakt.

Her blir skuddene avfyrt ved parlamentet (bilder: TV 2):