– Allmennheten har et forsprang i jakt på mulig ubåt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det svenske forsvaret har gjort flere observasjoner under søket i Stockholms skjærgård, men det hevder det bare er øyenvitners observasjoner som har vært interessante.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Allmennheten har jo et visst forsprang og det må vi jobbe for å ta igjen, sier Jesper Tengroth, pressetalsmann i det svenske forsvaret, ifølge Aftonbladet.

To nye observasjoner er blitt gjort under etterretningsoperasjonen i Stockholms skjærgård. Men trass i at forsvaret har søkt i fem dager har ikke deres egne observasjoner vært tilstrekkelig troverdige.

– Alle fem observasjonene kommer fra tips. Vi har egne observasjoner, men de er blitt klassifisert så lavt at jeg har ikke informert om dem, sa innsatsleder Anders Grenstad tirsdag.

Les også: Det svenske forsvaret: – Har gjort to nye observasjoner

Sent inn

– Forsvaret har selv gjort observasjoner, men de regnes ikke til dem som kan verifiseres. Til en viss grad kan årsaken være at vi har kommet sent inn. Når vi får opplysninger har de mistenkte allerede vært der, sier Tengroth til Aftonbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvaret vil ikke si nøyaktig hva de tror er blitt observert.

– Det kan handle om et lysfenomen eller noe som ligner et periskop. Vi håper vi snart er ferdig med analysene av opplysningene vi har fått inn, sier Grenstad videre.

Operasjonen i skjærgården kommer til å fortsette «så lenge det er nødvendig», opplyser forsvaret.

– Vi kommer til å fortsette noen dager til før vi gjør en ny vurdering.

Les også: Russisk sender skal ha utløst svensk aksjon

Vet mye mer

Men eksperter peker på at det svenske forsvaret trolig vet mer enn de forteller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skulle tro at de har gjort mange flere observasjoner enn hva de går ut med, sier Tomas Ries, lektor i strategi- og sikkerhetspolitikk, til Aftonbladet

Stefan Ring, militærstrategisk ekspert og konsulent ved Försvarshögskolan, er enig:

– Det er svært sannsynlig. Forsvaret har ved flere tilfeller sagt at dersom de går ut med for mye opplysninger vil det være til fordel for fienden. Ikke bare nå, men også i fremtiden. Man vil ikke offentliggjøre hvordan man skaffer seg informasjon, sier Ring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Funnet «noe»

Det svenske forsvaret fikk tirsdag kontakt med «noe» under søkeoperasjonen i Stockholms skjærgård, ifølge Dagens Nyheter.

– Vi har en opplysning om at de har fått kontakt med noe, eksakt hva det skal være, vet vi ikke helt, sa en reporter fra avisen som var i viken Ingaröfjärden som ligger i Skjærgården.

Avisen erfarer at det er et av fartøyene på stedet som har oppgitt at det har «fått kontakt». Noen timer senere var dykkere på plass i området.

Forsvaret har ikke bekreftet opplysningene fra avisen.

Minst fem fartøy lå tirsdag ettermiddag nokså tett i området, ifølge TTs reportere som var på stedet.